Gazeta Agronews Nr 54
AgroNews .com.pl 11. PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 54 Kiszonka z kukurydzy jest smaczną paszą obję- tościową, chętnie zjadaną przez zwierzęta, stosowaną w żywieniu przeżuwaczy przez cały rok. To pasza energetyczna, dzięki której łatwiej jest bilansować żywienie zarówno bydła mię- snego, jak i krów mlecznych. Za produkcją kiszonki z kukurydzy przemawia również możli- wość pełnej mechanizacji cyklu produkcyjnego oraz łatwość jej zakiszania i przechowywania. Jednak, aby tak mogło być, trzeba maksymal- nie ograniczyć ilość błędów popełnianych przy jej produkcji. I to w całym cyklu produkcyjnym, począwszy od właściwego przygotowania pola, wyboru odpowiedniej odmiany, właściwej gę- stości siewu itd., a skończywszy na właściwej technice zbioru i zakiszania. Przed nami ostatni etap, czyli zbiór i zakiszanie. Zbiór kukurydzy powinniśmy rozpocząć we właściwym czasie. Kukurydzy nie możemy kosić zbyt wcześnie. Kolby powinny stanowić 40-50% świeżej masy, bo one są najcenniejsze i decydują o wartości kiszonki. Zawartość suchej masy w całej roślinie podczas zbioru powinna wahać się w przedziale od 32 do 35%. Ziarno jest wtedy w dojrzałości woskowej (od ciastowatej do początku pełnej). Przy takim terminie zbioru musimy pamiętać o kolejnym elemencie, czyli o długości cięcia. Ki- szonka z kukurydzy nie jest paszą strukturalną, ona dostarcza energii dla przeżuwaczy i powinna być pocięta jak najkrócej (długość do 1 cm). Sieczkarnia powinna być koniecznie wyposażona w urządzenie do zgniatania-roz- drabniania ziarna. Każde ziarnko, aby mogło byćstrawione w przewodzie pokarmowym, musi zostać zgniecione. W innym razie znaj- dziemy jew kale, na pryzmach z obornikiem. Na dłuższe fragmenty możemy ciąć kukurydzę, zbierając ją w technologii SHREDLAGE. Jest to technologia kondycjonowania kukurydzy na kiszonkę. Zastosowanie tej metody powodu- je intensywną obróbkę materiału i wielokrot- nie zwiększa powierzchnię sieczki, która dzięki temu może być cięta na dłuższe fragmenty 26– 30 mm. Polepsza się struktura kiszonki w żwa- czu krowy, większe powierzchnie posiekanego materiału zapewniają bakteriom większą „po- wierzchnię aktywną” umożliwiającą naruszanie komórek roślinnych. Dzięki temu można ograni- czyć lub wyeliminować z dawki słomę. Musimy również podjąć decyzję o wysokości koszenia. Na terenach nieobjętych suszą ro- śliny kukurydzy są okazałe, wysokie. W takiej sytuacji trzeba rozważyć możliwość wyższe- go koszenia, aby podnieść koncentrację ener- gii w kiszonce. Ma to również sens przy dużym zachwaszczeniu plantacji. Podwyższone cięcie uchroni nas przed koszeniem chwastów i wwo- żeniem ich do silosu. Najniższe partie rośliny są zdrewniałe, często porażone grzybami, pokryte ziemią i nie chcemy ich w silosie. Bardzo duże znaczenie ma stopień ubicia pry- zmy. Ugniatamy równomiernie warstwy o mak- symalnej grubości 20-25 cm. Wtedy możemy wypchnąć z ubijanej masy jak najwięcej powie- trza, którego obecność zakłóca zakiszanie, bo jest to przecież proces beztlenowy. Do ugnia- tania używamy najcięższego ciągnika, jakim dysponujemy lub dwóch. Niektóre firmy ofe- rują specjalne wały do ugniatania i zagęszcza- nie zakiszanej masy. Metr sześcienny dobrze ubitej kiszonki powinien ważyć około 650-700 kg. Na stopień ubicia ma wpływ faza zbioru – zawartość suchej masy około 32-35%. Można ją wówczas dobrze ubić, a jednocześnie zni- welować wyciekanie soków. Gdy jest za sucha, mamy problem z ubiciem i wyciśnięciem powie- trza. Taka kiszonka będzie się psuła. PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 54 Zbiór kukurydzy na kiszonkę Pasze objętościowe o wysokiej jakości i wartości pokar- mowej, to przede wszystkim zdrowie zwierząt, oszczęd- ność drogich pasz treściwych i zysk z produkcji. Jedną z takich pasz jest kiszonka z całych roślin kukurydzy, która jest podstawową paszą energetyczną w żywieniu bydła mlecznego i opasowego. 10. AgroNews .com.pl P Pasze objętościowe o wysokiej jakości i wartości pokarmowej, to przede wszystkim zdrowie zwierząt , oszczędność drogich pasz treściwych i zysk z produkcji. Jedną z takich pasz jest kiszon- ka z całych roślin kukurydzy, która jest podstawową paszą energetyczną w żywieniu bydła mlecz- nego i opasowego
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=