Gazeta Agronews Nr 54

WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 54 Pryzmę czy silos powinniśmy napełniać maksy- malnie 2-3 dni i natychmiast okryć szczelnie folią kiszonkarską, najlepiej dwukolorową biało-czarną. Biały kolor na wierzchu odbija promienie słonecz- ne i kiszonka tak się nie nagrzewa. Folia nie powin- na być podziurawiona (mogą to zrobić ptaki czy gryzonie). Trzeba to na bieżąco sprawdzać i ewen- tualne uszkodzenia naprawiać. Ściana pryzmy w miejscu, w którym kiszonkę wybieramy, powinna być okrywana, aby uchronić ją przed deszczem czy innymi opadami, np. śniegiem w zimie. Folię musi- my docisnąć. Może to być ziemia czy piasek. Ważne, aby w trakcie odkry- wania nie dosta- ły się do kiszonki i nie trafiły do ko- ryt. Mogą to być też np. opony. Klu- czowe znaczenie ma uchronienie pryzmy przed dostępem powietrza (które przecież cały czas staraliśmy się wypchnąć) i przed opadami deszczu czy śniegu. Dzięki dobremu ubiciu i przykryciu pryzmy, utrzymamy w niej właściwą temperaturę, która powinna wahać się w granicach 18-22oC. Do- bra kiszonka z kukurydzy powinna zawierać 9-10% białka w suchej masie. Gdy w pryzmie panuje zbyt wysoka temperatura, cenne białko ulega denaturacji i jest bezpowrotnie tracone. Przyczyn zagrzewania kiszonki może być kilka. Mogą to być błędy podczas jej robienia np. zbyt wysoka zawartość suchej masy w momencie zbioru, zbyt długie cięcie, wolne napełnianie silosu, złe okrycie pryzmy lub jego brak, ale też i później w czasie jej skarmiania, chociażby po- przez złe wybieranie ki- szonki i rozluźnianie struktury ubitej masy. Z otwieraniem pryzmy nie należy się spieszyć. Czas zakiszania zebranej zie- lonki z kukurydzy to przy- najmniej 6 tygodni. Im jest dłuższy, tym większa jest stabilność tlenowa kiszonki i większa jej odporność na psucie podczas wybierania i skar- miania. Opracował ZbigniewMarciniak Kiszonka z kukurydzy nie jest pa- szą strukturalną, ona dostarcza energii dla przeżuwaczy i powinna być pocięta jak najkró- cej (długość do 1 cm). 12. AgroNews .com.pl PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 54 Jesienne nawożenie użytków zielonych Jesień to dobry moment na zastosowanie nawozów natu- ralnych i organicznych na łąkach oraz pastwiskach. D o nawozów tych, produkowanych w gospodarstwie, należą obornik i komposty. Stymulują one wzrost, rozwój i krzewienie się roślin, zwiększają zawartość substancji organicznej w glebie, z któ- rej pod wpływem działania mikroorganizmów tworzy się próchnica oraz poprawiają jej strukturę. Stanowią bogate źródło: azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu oraz mikroelementów (boru, cynku, kobal- tu, manganu, miedzi, molibdenu, żelaza).owy, zaktualizowany program działań obowiązuje od dnia 8 lutego 2023 r. AgroNews .com.pl 13.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=