Gazeta Agronews Nr 54

6. AgroNews .com.pl prawia on zdolności pobierania, a tym samym akumulowania składników pokarmowych. W badaniu laboratoryjnym wykazano, że dodatek amonowego octanu cynku użytego do zabiegu dolistnego dokarmiania mikroelementami psze- nicy ozimej, spowodował 25% wzrost zawar- tości azotu. Natomiast, porównując zawartość azotu w pszenicy, w której nie było żadnego zabiegu dokarmiania, do traktowanej mikro- elementami z octanem cynku, różnica w kon- centracji azotu wynosiła aż 35%. W rezultacie, produkt zwiększył efektywność pobierania naj- ważniejszego składnika pokarmowego jakim jest azot. Programowanie plonu Przyswajalne formy cynku w glebie, stanowią zaledwie ⅕ jego całkowitej zawartości. Doda- tkowo pomiędzy zawartym w glebie fosforem a cyn- kiem istnieje silny antagonizm, w wyniku czego pier- wiastek ten jest blokowany. Panująca po wschodach, w październiku i listopadzie, niska temperatura gle- by, obniża aktywność korzeni, co skutkuje ryzykiem niedoboru tego ważnego mikroelementu. Bez odpo- wiedniego uwilgotnienia i odczynu gleby, cynk tak- że nie zostanie pobrany. W tym najbardziej newral- gicznym okresie, kiedy rośliny budują potencjał przyszłego plonu, nalistny zabieg z wykorzystaniem amonowego octanu cynku jest niezwykle istotny i uzasadniony ekonomicznie. Pamiętajmy, że nie tylko rzepak buduje swój potencjał podczas jesiennej we- getacji. Zboża również. Anna Rogowska Metody przechowywania ziemniaków W technologii uprawy ziemniaka wszystkie zabiegi na- leży wykonać z zamiarem zebrania plonu o dobrej ja- kości. Często błędy popełnione w okresie wegeta- cji i zbioru są nieodwracalne podczas przechowywania. PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 54 G łównym celem przechowywa- nia ziemniaków jest zabezpiecze- nie plonu przed niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi, ochronienie bulw przed nadmiernymi stratami poprzez: stworzenie takich warunków, które ograniczą straty bulw, ale pozwolą jednocześnie zacho- wać właściwą ich jakość, zależną od kierunku użytkowania. a) Osuszanie bulw , które bezpośrednio po zbiorze są mokre, niezbędne jest ich wietrze- nie, powinno się zakończyć, gdy z wierzchniej części pryzmy z ziemniaków osypuje się ziemia. b) Dojrzewanie , zabliźnianie się ran ziemnia- ków po uszkodzeniach mechanicznych. Przez okres 2 – 3 tyg. w temperaturze 12 – 18oC korkowacieje skórka i goją się uszkodzenia. W tym okresie wietrzenie powinno być ograni- czone do minimum. 1. Sortowanie plonu – usuwając zanieczysz- czenia i chore bulwy eliminujemy źródło roz- woju chorób w okresie przechowywania. 2. Stworzenie optymalnych warunków prze- chowywania w zależności od przeznacze- nia plonu – głównie w tym okresie ważne jest PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 54 AgroNews .com.pl 7.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=