FAO: Światowe ceny żywności kontynuowały w styczniu spadek

Światowy wskaźnik cen żywności ustalany przez analityków FAO, spadł w styczniu o symboliczne 1,1 pkt do poziomu 131,2 punktów. Wraz z ostatnim spadkiem indeks obniżył się o 28,6 punktu (17,9 proc.) w stosunku do szczytu, jaki osiągnął w marcu 2022 r. Spadek w styczniu dotyczył wszystkich subindeksów, z wyjątkiem zbóż, których ceny symbolicznie wzrosły po kilku miesiącach przecen.

FAO: Światowe ceny żywności kontynuowały w styczniu spadek

25 procent poniżej poziomu sprzed roku

Średnia wartość wskaźnika cen olejów roślinnych wyniosła w styczniu 2023 średnio 140,4 punktu, co oznacza spadek o 4,2 punktu (2,9 procent) miesiąc do miesiąca i prawie 25 procent poniżej poziomu sprzed roku. Spadek odzwierciedlał niższe światowe ceny oleju palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego. W styczniu międzynarodowe ceny oleju palmowego spadły drugi miesiąc z rzędu, w dużej mierze przez stłumiony globalny popyt importowy, ponieważ główni importerzy uzupełniali swoje zapasy w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Światowe notowania oleju sojowego również spadły umiarkowanie, co było związane ze słabym popytem importowym spowodowanym niekonkurencyjnymi cenami w porównaniu z cenami innych olejów roślinnych, a także poprawą warunków pogodowych w Argentynie w ostatnim czasie, co poprawiło perspektywy produkcji. W przypadku olejów słonecznikowego i rzepakowego ceny międzynarodowe spadły w związku z dużymi światowymi dostawami eksportowymi.

Indeks cen zbóż FAO wyniósł średnio 147,4 punktu w styczniu, nieznacznie więcej (0,1 procent) niż w grudniu i 6,7 punktu (4,8 procent) powyżej poziomu sprzed roku. Wśród głównych zbóż w styczniu wzrosły światowe ceny ryżu i kukurydzy, podczas gdy ceny jęczmienia i pszenicy spadły. Międzynarodowe ceny ryżu wzrosły o 6,2% w ujęciu miesięcznym, pod wpływem mniejszej dostępności, silnego lokalnego popytu w niektórych azjatyckich krajach eksportujących oraz zmian kursów walut. Światowe ceny kukurydzy również wzrosły, choć nieznacznie (0,5 procent), głównie pod wpływem silnego popytu eksportowego z Brazylii i obaw związanych z suszą w Argentynie, co zrównoważyło spadkowy trend cen eksportowych w USA w warunkach niskiej sprzedaży. Wśród pozostałych zbóż gruboziarnistych nieznacznie wzrosły światowe ceny sorgo (0,9 proc.), głównie pod wpływem siły na rynkach kukurydzy i niższej produkcji w Stanach Zjednoczonych Ameryki, największym światowym eksporterze, podczas gdy spadek cen jęczmienia (1,0 procent) odzwierciedla efekt uboczny ze światowego rynku pszenicy. Tymczasem międzynarodowe ceny pszenicy spadły w styczniu trzeci miesiąc z rzędu, o 2,5 procent, ponieważ globalne dostawy wzrosły przy większej niż wcześniej szacowano produkcji w Australii i Federacji Rosyjskiej.

Produkty mleczarskie

Indeks cen produktów mleczarskich wyniósł średnio 136,2 punktu w styczniu, co oznacza spadek o 2,0 punktu (1,4 procent) w stosunku do grudnia, osiągając najniższy poziom od 12 miesięcy. Spadek w styczniu odzwierciedlał niższe międzynarodowe ceny masła i mleka w proszku. Światowe ceny masła spadły siódmy miesiąc z rzędu, czemu sprzyjał ograniczony popyt importowy na długoterminowe dostawy po dominujących cenach, wynikający z oczekiwań rynku na dalszy spadek cen i zwiększone dostawy z Oceanii. Tymczasem międzynarodowe ceny pełnego mleka w proszku spadły z powodu mniejszego popytu ze strony czołowych importerów i zwiększonych dostaw z Nowej Zelandii, pomimo sezonowo spadającej produkcji mleka. Spadły również ceny odtłuszczonego mleka w proszku, głównie z powodu słabego światowego popytu. Natomiast światowe ceny sera nieznacznie wzrosły, napędzane ożywieniem w usługach gastronomicznych i sprzedaży detalicznej w Europie Zachodniej.

Mięso

Indeks cen mięsa wyniósł średnio 113,6 punktu w styczniu, nieznacznie (0,1 punktu i 0,1 procent) mniej niż w grudniu, kontynuując spadek przez siódmy miesiąc z rzędu, ale nadal był o 1,5 punktu (1,3 procent) powyżej poziomu z poprzedniego roku. Niższe światowe ceny mięsa drobiowego, wołowego i wieprzowego przyczyniły się do spadku indeksu w styczniu. Światowe ceny mięsa drobiowego dalej spadały, ponieważ globalne możliwości eksportowe wiodących dostawców nadal przewyższały popyt importowy, pomimo powszechnych ognisk ptasiej grypy. Tymczasem ceny mięsa wieprzowego nieznacznie spadły z powodu dużych dostaw świń gotowych do uboju, zwłaszcza w Brazylii i Stanach Zjednoczonych Ameryki, oraz niższego niż oczekiwano importu z Chin przed Świętem Wiosny. Podobnie spadły międzynarodowe ceny mięsa wołowego, wraz ze wzrostem dostaw bydła gotowego do uboju, głównie w Oceanii.

Grypa ptaków problemem światowego drobiarstwa

Cukier

Indeks cen cukru wyniósł w styczniu średnio 115,8 punktu, co oznacza spadek o 1,3 punktu (1,1 procent) w porównaniu z grudniem, co oznacza pierwszy spadek po gwałtownych wzrostach zarejestrowanych w poprzednich dwóch miesiącach. Styczniowy spadek międzynarodowych notowań cen cukru był spowodowany głównie dobrymi postępami zbiorów w Tajlandii oraz korzystnymi warunkami pogodowymi sprzyjającymi uprawom trzciny cukrowej na kluczowych obszarach upraw Brazylii. Obawy związane z niższymi plonami w Indiach, które mogą mieć wpływ na dostępność eksportu, spowodowały bardziej znaczące spadki cen cukru. Również wzrost cen benzyny w Brazylii, który wsparł popyt na etanol, oraz umocnienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego przyczyniły się do ograniczenia presji spadkowej na światowe ceny cukru.

Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO

Małgorzata Kulma
Małgorzata Kulmahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: m.kulma@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Chciał kupić koparkę – stracił ponad 100 tysięcy złotych

52-letni mieszkaniec Ostrołęki zainteresował się internetowym ogłoszeniem dotyczącym sprzedaży koparki, która miała znajdować się we Francji. Jednak warunkiem zakupu było wpłacenie całej kwoty za...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics