Jak zdrowo hodować świnie

W produkcji trzody chlewnej należy pamiętać, aby każde stado świń posiadało choćby najprostszy plan ochrony zdrowia. Plan taki jest konieczny, aby ograniczyć przenoszenie chorób do stada przez zwierzęta, ludzi, ptaki, gryzonie, narzędzia i pasze.

Hodowca zajmujący się stadem, a także inne osoby przybywające z zewnątrz nie powinny wchodzić na teren fermy bezpośrednio po przybyciu, nie wnosić także sprzętu, który był wcześniej używany na innej fermie. Dlatego też tak ważnym jest, aby wydzielić w obiekcie pomieszczenie, w którym osoby wchodzące na obiekty fermy mogły pozostawić odzież, umyć się i przebrać w obuwie i odzież stanowiącą własność gospodarstwa. Zachowanie minimum ochrony zwierząt dotyczy także osób odbierających je z gospodarstwa.

 

\"\"

 

Osoby odbierające świnie, lub dostarczające towary lub zwierzęta nie mogą wchodzić do obiektów, w których one przebywają. Towary należy dostarczać do specjalnie wyznaczonych miejsc w gospodarstwie, zaś zwierzęta przeznaczone do sprzedaży należy przemieścić z tuczarni do wyznaczonego obszaru, z którego nastąpi załadunek na specjalistyczne, odpowiednio przygotowane środki transportu. Padłe sztuki zwierząt umieszcza się poza obszarem budynków chlewni w odpowiednio przygotowanych pojemnikach, chroniąc je przed dzikimi zwierzętami, aż do chwili ich utylizacji.

Wprowadzając nowe zwierzęta do stada należy kupować je od gospodarstw o wyższym statusie zdrowotnym, lub co najmniej takim samym jaki posiadamy w chlewni. Wydzielić osobny obiekt na odbycie kwarantanny (minimum 4 tygodnie), oraz wykonać podstawowe zbiegi takie, jak odrobaczanie oraz przeprowadzić podstawowe szczepienia.

Pasze, środki medyczne, nasienie i inne produkty potrzebne do prowadzenia hodowli świń powinny być zapakowane w oryginalne opakowania, opatrzone oryginalnymi etykietami zawierającymi nazwę produktu, producenta, datę ważności, a także skład produktu.

Niedopuszczalne jest przyjmowanie produktów pochodzących z innego gospodarstwa utrzymującego świnie. Jeżeli pasza dostarczana do gospodarstwa jest w postaci sypkiej do silosów będących na terenie fermy, to powinna ona trafiać do nich za pomocą wozów paszowych z odpowiednimi dmuchawami w taki sposób, aby obsługa nie miała bezpośredniego dostępu do zwierząt. Przedstawione dotychczas formy ochrony zwierząt zaliczane są do tak zwanych sposobów zewnętrznej ochrony.

Ochrona wewnętrzna dotyczy rozwiązań wnętrza budynków (konstrukcji kojców, urządzeń do zadawania pasz i pojenia, a także eliminowania zagrożeń chorobami odzwierzęcymi). We wszystkich gospodarstwach zastosować można bardzo proste rozwiązania zapobiegające rozprzestrzenianiu się chorób. Polegają one chociażby na stosowaniu tak zwanych "ścian sanitarnych" między rzędami kojców, utrzymywania odpowiednich warunków higienicznych oraz unikania umieszczania zwierząt starszych razem z młodszymi w tych samych kojcach lub sektorach.

Najbardziej skutecznym sposobem wewnętrznej ochrony zdrowia świń jest stworzenie osobnych sektorów produkcji dla zwierząt na tym samym etapie cyklu produkcyjnego oraz ścisłe przestrzeganie jednorazowego napełniania i opróżniania sektora. Podczas pracy ze zwierzętami, w celu uniknięcia chorób odzwierzęcych, należy przestrzegać następujących zaleceń:
·    w przypadku podejrzenia zwierzęcia o chorobę przenoszoną na ludzi stosować odpowiedni sprzęt ochronny (rękawice gumowe, buty gumowe, półmaski),
·    skaleczenia, otarcia, zabrudzenia niezwłocznie umyć i odkazić specjalnymi preparatami,
·    przed spożywaniem posiłków, paleniem papierosów myć dokładnie ręce z użyciem środka dezynfekującego,
·    w pomieszczeniach chlewni przeprowadzać okresową deratyzację i dezynfekcję,
·    zwierzęta podejrzane i chore odizolować od stada,
·    pomieszczenia, sprzęt i ściółkę dokładnie wydezynfekować.

Prowadząc produkcję świń hodowca powinien znać przedstawione zagadnienia i stosować je w praktyce. Jego znajomość tematu, rozwaga i poczucie odpowiedzialności za zwierzęta i samego siebie mają kluczowe znaczenie w utrzymaniu zdrowotności hodowanych zwierząt.

Stanisław Piątkowski
KPODR w Minikowie,
Oddział w Zarzeczewie
Redakcja AgroNews, fot.: imagesfree

 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Nielegalnie handlował truskawkami. Strażnikom miejskim groził śmiercią!

34-letni obywatel Azerbejdżanu, który handlował bez zezwolenia truskawkami w centrum Warszawy, zagroził interweniującym strażnikom, że ich „utopi w Wiśle”. W związku z groźbami karalnymi...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics