Mączki mięsno-kostne tylko dla ryb?

W połowie marca br. odbyło się spotkanie ekspertów Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt – SCoFCAH.

W opracowanym 21 stronicowym konspekcie zaprezentowanym państwom członkowskim zasugerowano ograniczenie zawieszenia zakazu stosowania białek zwierzęcych w paszach do zgody na stosowanie jedynie paszy dla ryb.

Jak informuje FAMMU/FAPA, byłoby tak do czasu opracowania odpowiednich metod wykrywania, aby wykluczyć wewnątrz gatunkowy „recykling” np. stosowanie mączek mięsno-kostnych z trzody chlewnej dla świń. Obecnie dalej nie ma metod diagnostycznych do wykrycia obecności resztek wieprzowych czy drobiowych w materiale paszowym, zatem nie będzie możliwa kontrola, która zapobiegłaby wewnątrzgatunkowemu recyklingowi.

W przypadku skarmiania ryb nie ma większego ryzyka wewnątrzgatunkowego żywienia. Dokument po raz kolejny zwraca uwagę, że ewentualne wznowienie stosowania mączek mięsno kostnych krzyżowo i wykluczając przeżuwacze musi uwzględniać rygorystyczne zasady składowania, transportu oraz przerobu szczególnie w celu uniknięcia zanieczyszczeń białkami w mączce z przeżuwaczy. 

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Źródło: FAMMU/FAPA

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pogoda największym wyzwaniem dla bezpieczeństwa żywnościowego

Gwałtowne zjawiska pogodowe to główne zagrożenie dla łańcucha dostaw żywności w Europie, wynika z raportu o bezpieczeństwie żywnościowym UE przedstawionym przez Komisję Europejską. Raport, drugi...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics