Nastroje producentów trzody chlewnej coraz lepsze

Europejski rynek żywca wieprzowego stopniowo ożywia się za sprawą rosnącego popytu na produkty wieprzowe, zwłaszcza świeże mięso. Zwiększony popyt w krajach Europy Centralnej i Północnej związany jest ze wzrostem spożycia produktów wieprzowych przeznaczonych do grillowania. Kraje Europy południowej przeżywają najazd turystów, którzy konsumują więcej wieprzowiny. Jednocześnie podaż żywca maleje za sprawą upałów i związanych z nim słabszych przyrostów masy ciała. Wyraźnie zauważalny jest spadek wagi ubojowej tuczników.

Nastroje producentów trzody chlewnej coraz lepsze

Ceny skupu wzrosły w większości krajów unijnych

W notowaniach ISN w 26 tygodniu we Francji cena wzrosła (+5₵), w Hiszpanii (+4₵), w Irlandii (+4₵), w Holandii (+3₵), Belgii (+3₵), w Austrii (+3₵).

W Danii notowania nie zmieniły się w stosunku do poprzedniego tygodnia. W Niemczech ostatniej po podwyżce ceny skupu tuczników w 25 tygodniu cena została utrzymana na poziomie 1,85 €/kg (wbc).

W notowaniach krajowych średnia cena tuczników w klasie E wynosi ok. 8,70 zł/kg (+0,10) t/t. Wzrosty cenowe nie są spektakularne, ale przy spadających cenach zbóż poprawiają nastroje producentów trzody chlewnej. Decyzje o wstrzymywaniu zasiedlania tuczarni nie są już takie oczywiste. Niepokoi dalszy wzrost ognisk ASF u świń, których zgodnie z informacją GIW jest już 7 w bieżącym roku.

Źródło: POLPIG

Agata Molenda
Agata Molendahttp://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ceny choinek na święta: Ile zapłacimy w tym roku?

Sezon świąteczny to czas, kiedy zapach świeżej choinki wprowadza magię do naszych domów. Co roku wielu Polaków decyduje się na zakup naturalnej choinki, a...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics