Ochrona środowiska w gospodarstwie a wytyczne unijne

Na początku dwudziestego pierwszego wieku współczesne rolnictwo staje wobec nowych wyzwań, w tym tych związanych z ochroną środowiska naturalnego, a zwłaszcza jakości wody i powietrza. Ochrona środowiska oraz przeciwdziałanie zmianom klimatu są jednymi z głównych celów Wspólnej Polityki Rolnej.

Ochrona środowiska w gospodarstwie a wytyczne unijne

Na skutek szeregu porozumień międzynarodowych oraz dyrektyw Unii Europejskiej, krajowe rolnictwo jest zmuszone podjąć wspólnotowe wyzwania w zakresie ochrony środowiska. Rolnictwo, które użytkuje ponad 60% ogólnej powierzchni kraju jest istotnym elementem presji na środowisko.

Działalność produkcyjna w rolnictwie może negatywnie wpływać na wody powierzchniowe i podziemne, glebę, czy powietrze. Niewłaściwe stosowanie przemysłowych środków produkcji, takich jak nawozy sztuczne i środki ochrony roślin może prowadzić do zaniku naturalnej flory i fauny, zakłócać gospodarkę wodną i mikroklimat, a w konsekwencji niekorzystnie wpływać na wiele ekosystemów.

Degradacja środowiska

Negatywny, chociaż trudny do oszacowania w wartościach materialnych wpływ rolnictwa może wiązać się z przekształceniami krajobrazu wiejskiego wprowadzającymi obce formy zabudowy o charakterze przemysłowym. Skutkami niewłaściwego zagospodarowania przestrzennego w działalności rolniczej, często nieprzewidywanymi, czy wręcz niedocenianymi w dokumentach planistycznych rozwoju gmin, jest degradacja i zubożenie środowiska przyrodniczego.

Prowadzenie bardzo intensywnej produkcji rolnej stwarza szczególne zagrożenie dla środowiska i może powodować jego degradację poprzez:

  • zanieczyszczenie wód powierzchniowych i środowiska gruntowo-wodnego w wyniku niewłaściwego stosowania nawozów, zwłaszcza azotowych i fosforowych,
  • zanieczyszczenie gleb i wód pozostałościami chemicznych środków ochrony roślin,
  • nieprawidłową gospodarkę ściekową w obrębie gospodarstw, w tym nieszczelności zbiorników bezodpływowych na ścieki lub ich nieodpowiedniego oczyszczenia przed wprowadzaniem do wód lub do ziemi,
  • intensyfikację różnych form erozji gleb i zmniejszenie ich żyzności,
  • emisję do powietrza substancji gazowych pochodzących z intensywnego chowu lub hodowli zwierząt, to jest amoniak, siarkowodór, metan, dwutlenek węgla,
  • emisję do powietrza substancji pyłowych pochodzących z intensywnego chowu lub hodowli zwierząt, to jest pył ze ściółki, magazynów mieszalni pasz, suszarni zbóż czy innych obiektów gospodarskich, zmiany w krajobrazie i wyginięcie poszczególnych gatunków fauny i flory.

Niewątpliwie najistotniejszym z wymienionych wyżej czynników presji działalności rolniczej na środowisko jest wprowadzanie do wód powierzchniowych i podziemnych związków pierwiastków biogennych, azotu i fosforu, zarówno ze źródeł punktowych – w postaci ścieków, jak i wraz ze spływami obszarowymi i opadami atmosferycznymi.

Grunty rolne i jakość gleby

Oddziaływanie produkcji rolnej na grunty rolne w gospodarstwie może być zarówno pozytywne, jak i negatywne. Z jednej strony prowadzi do wzrostu żyzności i urodzajności gleby, a z drugiej powoduje jej degradację.

Czynniki powodujące degradację gleby w obrębie gospodarstwa można podzielić na:

  • chemiczne, powodujące spadek zawartości próchnicy, nadmierne zakwaszenie i wyjałowienie ze składników pokarmowych roślin,
  • mechaniczne, powodujące nadmierne zagęszczenie warstwy ornej lub podornej i pogorszenie struktury gleby,
  • biologiczne, powodujące spadek biologicznej aktywności gleby i zubożenie składu gatunkowego mikroflory glebowej,
  • nasilenie procesów erozyjnych.

Wszystkie procesy degradacji prowadzą do zmniejszania się żyzności gleby, co w konsekwencji powoduje uzyskanie mniejszego plonu roślin o pożadanych cechach jakościowych. Wskutek stosowania nawozów mineralnych, zwłaszcza azotowych, następuje zakwaszanie gleby oraz obniżenie w niej zawartości przyswajalnych dla roślin form fosforu, potasu i manganu. Dlatego istotna jest właściwa gospodarka nawozowa czyli stosowanie pełnego nawożenia, co umożliwia utrzymanie chemicznych właściwości gleby na poziomie optymalnym dla wzrostu i rozwoju roślin.

Innym czynnikiem związanym z produkcją rolniczą i stwarzającym zagrożenie dla środowiska jest erozja, czyli proces zmywania, żłobienia lub wywiewania wierzchniej warstwy gleby. Erozja utrudnia uprawę gruntów, zmniejsza żyzność gleby, a także powoduje zmywanie i przemieszczanie do zbiorników wodnych substancji organicznej oraz związków azotu i fosforu przyspieszających eutrofizację. Erozją wodną zagrożone jest około 30% powierzchni kraju, wąwozową 22 %, a wietrzną 11%.

Ochrona środowiska jest obecnie jednym z priorytetów polityki Unii Europejskiej i zarazem jednym z najważniejszych wyzwań. Zasady ochrony środowiska oraz troska o stan dóbr publicznych są coraz bardziej wymagane przepisami prawa. W odniesieniu do działalności rolniczej istnieją również wymagania względem funkcjonowania gospodarstw. Rolnicy ubiegający się o dopłaty bezpośrednie zobowiązani są do przestrzegania tych zasad i utrzymywania gruntów rolnych w dobrej kulturze.

W celu ochrony przyrody na gruntach ornych podejmowane są działania polegające na:

  • wprowadzaniu wielogatunkowego płodozmianu,
  • stosowaniu poplonów: wsiewek, poplonów ścierniskowych i ozimych,
  • zakładaniu pasów zadrzewień i nasadzeń śródpolnych,
  • utrzymaniu w należytym stanie gruntów ugorowanych i odłogowanych,
  • wdrażaniu zasad dobrej praktyki rolniczej,
  • zabranianiu wypalania roślinności na łąkach, pastwiskach, nieużytkach rolnych, rowach, ścierniskach, trzcinowiskach i szuwarach,
  • wdrażaniu programów rolnośrodowiskowych.

USDA spodziewa się wzrostu krajowego areału kukurydzy i pszenicy kosztem soi

Wytyczne unijne

Funkcjonujący w kraju w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) Program Rolno-środowiskowo-klimatyczny jest głównym przedsięwzięciem w systemie ochrony przyrody i krajobrazu na wsi skierowanym bezpośrednio do gospodarstw rolnych. Działanie to ma na celu czynne włączenie producenta rolnego w poprawę jakości środowiska i zachowania walorów przyrodniczych obszarów wiejskich.

Ponadto, należy podkreślić, że przedsięwzięcia inwestycyjne w rolnictwie, związane z chowem lub hodowlą zwierząt w liczbie nie niższej niż 60 DJP (dużych jednostek przeliczeniowych) inwentarza zostały zakwalifikowane do przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko. Aktualnie jednym z najważniejszych aspektów gospodarowania na obszarach wiejskich jest działanie zgodne z prawami przyrody, nienaruszające stanu środowiska naturalnego.

System warunkowości w nowej perspektywie, to jest w latach 2023-2027, połączy dwa elementy z Wspólnej Polityki Rolnej 2014-2020, czyli dotychczasową zasadę wzajemnej zgodności (cross-compliance) oraz praktyki zazielenienia. Tak jak dotychczas, w ramach cross-compliance będą obowiązywały normy dobrej kultury rolnej zgodnej z ochroną środowiska. Będą jednak poszerzone o nowe elementy (normy GAEC) oraz wymogi podstawowe w zakresie zarządzania (SMR). Norm GAEC, odnoszących się do klimatu i środowiska, zdrowia publicznego, zdrowia zwierząt i roślin oraz dobrostanu zwierząt będzie 10. Warunkowość będzie stanowić podstawę do określenia wymagań dla dodatkowo płatnych, dobrowolnych działań w ramach PROW.

Małgorzata Król
WODR
Agata Molenda
Agata Molendahttp://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Chciał kupić koparkę – stracił ponad 100 tysięcy złotych

52-letni mieszkaniec Ostrołęki zainteresował się internetowym ogłoszeniem dotyczącym sprzedaży koparki, która miała znajdować się we Francji. Jednak warunkiem zakupu było wpłacenie całej kwoty za...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics