Produkcja pomidorów spadnie. Rynek pod presją szybszych zbiorów

Światowa produkcja pomidorów w 2018 r. spadnie o 5 proc. – do 35,9 mln t. Niższa produkcja spodziewana jest w Chinach – o 33 proc. r/r. Natomiast w Kalifornii prawdopodobnie wzrośnie o 13 proc. r/r. – wynika z najnowszych prognoz KE.

rolnik, rolnictwo, produkcja pomidorów, ceny pomidorów, AgroTydzień, BGŻ BNP Paribas,

Produkcja pomidorów gwałtownie spadnie

Prognoza KE przewiduje, że unijna produkcja pomidorów, która w zeszłym roku osiągnęła 18,5 mln t, zmniejszy się o 12 proc. r/r. Wpływ na to będzie miał głównie spadek produkcji na półwyspie Iberyjskim (-22 proc.r/r).

– W Portugalii produkcja pomidorów ma spaść do najniższego poziomu od 2013 r. To wynik problemów ze zdrowotnością roślin (mączlika, roztocza), a także problemów z jakością (defekty koloru). To przełoży się na obniżkę plonu – wyjaśniają analitycy rynkowi Banku BGŻ BNP Paribas w najnowszym raporcie AgroTydzień.

Rynek pod presją szybszych zbiorów na wiosnę

W ubiegłym roku produkcja pomidorów w UE spadła o 2 proc. Było to wynikiem przyspieszonych zbiorów w Europie środkowo-wschodniej.

– Dzięki późnym zbiorom w sezonie zimowym, w pierwszych miesiącach 2018 r. na rynku było dużo świeżych pomidorów. Od maja br., z powodu gorącej wiosny, pomidory z krajów południowej i środkowej Europy były oferowane na rynku jednocześnie. To prowadziło do nadmiernej podaży i presji na spadek cen – czytamy w AgroTygodniu.

Cena pomidorów w Polsce też spadła

Obserwowaliśmy to również na rynku polskim. Średnia miesięczna cena skupu pomidorów spod osłon w maju 2018 r. spadła o 40 proc. w stosunku do miesiąca poprzedniego. W czerwcu 2018 r. o kolejne 43 proc. w stosunku do maja 2018 r.

Eksperci przypominają, że od wprowadzenia rosyjskiego embarga, eksport pomidorów z UE uległ drastycznemu obniżeniu. W 2017 r. wyniósł on 2,75 mln t i 3,75 mld EUR (spadek w ilości o 17 proc. w porównaniu z 2016 r. i o 64 proc. w porównaniu z 2013 r.).

Import pomidorów. Duży spadek dostaw z Chin

Import świeżych pomidorów do UE stanowi ok. 57 proc. całego światowego importu. W 2017 r wyniósł on 3,09 mln ton i 4,25 mld Euro i zwiększył się o 8 proc. w ujęciu ilościowym. Stało się tak głównie dzięki zwiększonemu importowi z Turcji, która miała przejściowe embargo na eksport do Rosji.

– Jednak w związku z ponownym otwarciem rynku rosyjskiego dla Turcji, oczekuje się, że przywóz do UE utrzyma się na stabilnym poziomie, ze stabilną podażą pomidorów pochodzących z Maroka – przewidują bankowi eksperci.

Import przetworzonych pomidorów do UE w ubiegłym roku spadł o 24 proc.. Przede wszystkim ze względu na gwałtowny, bo 57-proc. r/r, spadek importu z Chin. Zostały one jednak częściowo zrównoważone rosnącą podażą z Ukrainy (wzrost o 17 proc.) dzięki konkurencyjności cenowej tego kraju na rynku UE.

– KE przewiduje, że tendencja do zwiększania ukraińskiego importu będzie kontynuowana w tym roku. KE zakłada, że całkowity wzrost importu w tym roku wyniesie 15 proc., co będzie kontynuacją tendencji z ostatnich lat – informują analitycy.

Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com

1 KOMENTARZ

  1. I po dupie dosptanie polski warzywnik. Mimo niższych zbiorów znów na przetwórnie pojada transporty po 35 gr 🙁

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × four =