Sprzedaż żywych ryb: Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii

Ostatnie dni przed świętami Bożego Narodzenia to czas wzmożonych prac i przygotowań, którym towarzyszą również nerwowe zakupy. Jak co roku w tym okresie nie brakuje dyskusji nt. sprzedaży żywych karpi. Pomimo wprowadzonych w tym zakresie ograniczeń, wiele sklepów rybnych i handlarzy na targowiskach oferuje możliwość zakupu żywych ryb.

Sprzedaż żywych ryb: Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii

Wzorem lat ubiegłych Główny Lekarz Weterynarii w formie zalecenie przypomniał  o ogólnych zasadach wynikających z:

  • ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2019 r. poz. 122);
  • rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania;
  • opinii naukowych;
  • statystyki GUS.

W zaleceniu tym wskazane jest, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.

We wskazaniach dotyczących uśmiercania ryb w punktach sprzedaży detalicznej zaznaczano, że uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców. Zgodnie z raportem EFSA do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą metody mechaniczna (uderzenie w część czołową czaszki) i elektryczna (powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego).

Zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a więc również ryb, w obecności dzieci. W związku z tym, miejsce ogłuszania i uśmiercania karpia w punktach sprzedaży detalicznej powinno być osłonięte lub wydzielone tak, aby uniknąć udziału i obecności osób postronnych.

Personel zajmujący się sprzedażą ryb powinien mieć ukończone 18 lat, posiadać doświadczenie przy hodowli i/lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe). W przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.

Żywe ryby powinny być przechowywane w następujących warunkach:

  • w basenach – szczelnych,  o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
  • w wodzie spełniających poniższe parametry: wody czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
  • maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody wynosić powinno 1kg masy ryby/l wody,
  • optymalna temp. wody 4 – 6 ºC max 10 ºC,
  • ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

W przypadku braku możliwości uboju karpia przed sprzedażą opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego powinno zawierać wodę i umożliwić rybie przyjęcie naturalnej pozycji, aby nie była wygięta.

 Czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu powinien być  jak najkrótszy.

Opracowanie
Maria Schubert

Agata Molenda
Agata Molendahttp://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Dwieście zestawów medycznych od KRUS trafi do OSP. Jak złożyć wniosek?

Już po raz szósty dwieście sztuk profesjonalnie wyposażonych zestawów przedlekarskich trafi do jednostek Ochotniczej Straży Pożarnej (OSP). Sprzęt ten będzie nieocenioną pomocą w ratowaniu...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics