Światowe ceny żywności spadały w grudniu poniżej poziomu sprzed roku

Indeks cen żywności FAO, który śledzi miesięczne zmiany międzynarodowych cen koszyka powszechnie sprzedawanych towarów żywnościowych, wynosił średnio 132,4 punktu w grudniu, blisko 2% poniżej poziomu z listopada.

Światowe ceny żywności spadały w grudniu poniżej poziomu sprzed roku

Indeks spadł już o 17,0% w porównaniu z rekordowym poziomem odnotowanym w marcu 2022 r. i jest o 1% poniżej poziomu z grudnia 2021 r.

Jednak w całym 2022 roku Indeks wyniósł średnio 143,7 punktu, co oznacza wzrost w porównaniu z 2021 rokiem aż o 18 punktów, czyli o 14,3 procent.

Według FAO w grudniu spadły światowe ceny olejów roślinnych, zbóż i mięsa, przy lekkim odbiciu w górę cen cukru i przetworów mlecznych.

Światowe ceny żywności spadały w grudniu poniżej poziomu sprzed roku

Indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł średnio 144,4 punktu w grudniu, co oznacza spadek o 10,3 punktu (6,7 procent) w stosunku do listopada i osiągnięcie najniższego poziomu od lutego 2021 r. Spadek indeksu w grudniu był spowodowany niższymi międzynarodowymi notowaniami olejów: palmowego, sojowego, rzepakowego i słonecznikowego. Światowe ceny oleju palmowego spadły o prawie 5 procent po krótkotrwałym ożywieniu w poprzednim miesiącu, głównie dzięki powolnemu światowemu popytowi importowemu, pomimo niższej produkcji w głównych krajach produkujących olej palmowy z powodu nadmiernych opadów.

Tymczasem światowe ceny oleju sojowego wyraźnie spadły, głównie ze względu na pozytywne perspektywy sezonowego wzrostu produkcji w Ameryce Południowej.

Jeśli chodzi o oleje rzepakowy i słonecznikowy, ceny na rynkach międzynarodowych spadły odpowiednio ze względu na dużą podaż światową i ograniczony popyt importowy, zwłaszcza z Unii Europejskiej.

Niższe ceny ropy naftowej wywierały również presję na notowania światowych olejów roślinnych. W całym 2022 roku wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wyniósł średnio 187,8 punktu, co oznacza wzrost o 22,9 punktu (13,9 procent) w stosunku do 2021 roku i ustanowienie nowego rekordowego rocznego poziomu.

Indeks cen zbóż FAO wyniósł średnio 147,3 punktu w grudniu, co oznacza spadek o 2,9 punktu (1,9 procent) w stosunku do listopada, ale nadal o 6,8 punktu (4,8 procent) powyżej wartości z grudnia 2021 r.

Ceny eksportowe pszenicy spadły w grudniu, ponieważ trwające zbiory na półkuli południowej zwiększyły dostawy, a konkurencja między eksporterami pozostała silna.

Światowe ceny kukurydzy również spadły z miesiąca na miesiąc, głównie za sprawą silnej konkurencji ze strony Brazylii, chociaż pewne wsparcie stanowiły obawy związane z suszą w Argentynie.

Pod wpływem skutków ubocznych z rynków kukurydzy i pszenicy światowe ceny zarówno sorgo, jak i jęczmienia również spadły. Z kolei zakupy dokonywane przez azjatyckich nabywców i aprecjacja waluty w stosunku do dolara amerykańskiego w niektórych krajach eksportujących spowodowały wzrost międzynarodowych cen ryżu w grudniu.

Światowe ceny kukurydzy i pszenicy osiągnęły nowe rekordy w 2022 r

W całym 2022 roku indeks cen zbóż FAO osiągnął nowy rekordowy poziom 154,7 punktu, co oznacza wzrost o 23 punkty. 5 punktów (17,9 proc.) od 2021 r., przewyższając o 12,5 pkt (8,8 proc.) poprzedni średni roczny rekord odnotowany w 2011 r.

Światowe ceny kukurydzy i pszenicy osiągnęły nowe rekordy w 2022 r., średnio odpowiednio o 24,8 i 15,6 proc. średnie z 2021 r., podczas gdy ceny eksportowe ryżu były średnio o 2,9 procent wyższe od poziomów z 2021 r.

Wzrost indeksu cen zbóż FAO w 2022 r. był spowodowany wieloma czynnikami, w tym znaczącymi zakłóceniami na rynku, zwiększoną niepewnością, wyższymi kosztami energii i nakładów, niekorzystnymi warunkami pogodowymi u kilku kluczowych dostawców oraz utrzymującym się silnym globalnym popytem na żywność.

Indeks cen mięsa FAO w grudniu wyniósł średnio 113,8 punktu, co oznacza spadek o 1,4 punktu (1,2 procent) w stosunku do listopada, co oznacza szósty z rzędu miesięczny spadek, ale pozostał o 2,8 punktu (2,5 procent) powyżej poziomu z poprzedniego roku.

Do spadku indeksu w grudniu przyczyniły się niższe światowe ceny mięsa wołowego i drobiowego, częściowo zrównoważone wyższymi cenami mięsa wieprzowego i baraniego. Międzynarodowe ceny mięsa wołowego spadły pod presją większej podaży bydła rzeźnego w kilku dużych krajach produkujących i słabego globalnego popytu na dostawy średnioterminowe. Tymczasem ceny mięsa drobiowego spadły, ponieważ możliwości eksportowe były więcej niż wystarczające, aby zaspokoić popyt importowy na dostawy punktowe, pomimo niepowodzeń w produkcji spowodowanych nasilonymi ogniskami ptasiej grypy. Z kolei światowe ceny mięsa wieprzowego wzrosły, wspierane przez solidny, przedświąteczny popyt wewnętrzny, zwłaszcza w Europie, podczas gdy ceny mięsa owczego wzrosły z powodu wahań kursów walut.

Wzrost o 11,2 punktu (10,4 procent) w stosunku do 2021 roku

W całym 2022 roku indeks cen mięsa FAO wynosił średnio 118,9 punktu, co oznacza wzrost o 11,2 punktu (10,4 procent) w stosunku do 2021 roku, co oznacza najwyższą średnią roczną zarejestrowaną od 1990 roku

Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wyniósł w grudniu średnio 139,1 pkt., co oznacza wzrost o 1,5 pkt. (1,1 proc.) w stosunku do listopada, odnotowując wzrost po pięciu miesiącach kolejnych spadków i przekraczając o 10,1 pkt. (7,9 proc.) swoją wartość sprzed roku.

W grudniu międzynarodowe ceny sera wzrosły, głównie w wyniku silnego globalnego popytu importowego i nieco ograniczonej dostępności eksportowej w związku z wysoką wewnętrzną sprzedażą detaliczną i sektorem usług, zwłaszcza w Europie Zachodniej. Z drugiej strony, międzynarodowe ceny masła spadły szósty miesiąc z rzędu, czemu sprzyjał utrzymujący się słaby światowy popyt importowy oraz dostępność odpowiednich zapasów krajowych na pokrycie krótkoterminowych potrzeb. Tymczasem międzynarodowe ceny mleka w proszku nieznacznie spadły, ponieważ niższe ceny w Europie Zachodniej, spowodowane głównie słabym popytem na dostawy spot, przeważyły wzrosty notowań dostaw z Oceanii, odzwierciedlające przede wszystkim aktywne zakupy z Azji Południowo-Wschodniej i zmiany kursów walut.

Oszukali? Miało być 5 tys. zł na gospodarstwo, a będzie 2 tysiące złotych

W całym 2022 roku wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wynosił średnio 142,5 punktu, co oznacza wzrost o 23,3 punktu (19,6 procent) w porównaniu z 2021 rokiem i odnotowuje najwyższą średnią roczną w historii od 1990 roku.

Indeks cen cukru FAO wynosił w grudniu średnio 117,2 punktu, co oznacza wzrost o 2,8 punktu (2,4 procent) w stosunku do listopada, odnotowując drugi z rzędu miesięczny wzrost i osiągając najwyższy poziom od sześciu miesięcy. Grudniowy wzrost międzynarodowych notowań cen cukru związany był głównie z obawami o wpływ niekorzystnych warunków pogodowych na plony w Indiach, drugim co do wielkości producentem cukru na świecie, oraz opóźnieniami w zgniataniu trzciny cukrowej w Tajlandii i Australii.

W całym 2022 roku wskaźnik cen cukru FAO wynosił średnio 114,5 punktu, co oznacza wzrost o 5,1 punktu (4,7 procent) w stosunku do 2021 roku i osiągnął najwyższą średnią roczną wartość od 2012 roku.

Andrzej Bąk – eWGT

Źródło: FAO

Agata Molenda
Agata Molendahttp://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Walka o kontrolę nad polityką rolną przed wyborami

Niemiecka CDU, będąca faworytem zbliżających się wyborów do Bundestagu, dąży do odzyskania kontroli nad krajową polityką rolną, aby złagodzić przepisy dotyczące Europejskiego Zielonego Ładu. Obecny...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics