Informujemy, że dzięki obniżeniu poziomu występowania w Polsce bakteriozy pierścieniowej ziemniaka uproszczone zostały zasady uznawania miejsc produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka.
Co się zmieniło dzięki ułatwieniom?
Gospodarstwa posiadające status miejsca produkcji wolnego od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka mogą uzyskać paszport roślin i wysyłać ziemniaki do innych państw członkowskich bez konieczności badania każdej wysyłanej partii.
Ułatwienie to może być stosowane także w przypadku eksportu ziemniaków do większości państw trzecich, o ile tylko badanie wysyłanej partii nie jest wymagane przez państwo docelowe eksportu.
Uproszczenia dotyczące miejsc produkcji
Zgodnie z nowymi, uproszczonymi zasadami uznawania miejsc produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka:
- Miejsce produkcji może zostać uznane za wolne od choroby po zbadaniu plonu z 2, a nie 3 sezonów jak do tej pory (niezbędne badania można zatem przeprowadzić w ciągu jednego roku kalendarzowego).
- W miejscu produkcji uznanym za wolne od choroby monitoringowa kontrola zdrowotności upraw ziemniaka będzie wykonywana co 2 lata, a nie corocznie, jak do tej pory
- W ramach monitoringowej kontroli zdrowotności upraw ziemniaka w miejscu produkcji uznanym za wolne od choroby 1 próbka będzie pobierana z każdych 100, a nie jak do tej pory 25 ton wchodzących w skład badanej partii (badanych jest przy tym tylko 20 proc. wyprodukowanych partii).
Jak uzyskać status miejsca produkcji uznanego za wolne od bakteriozy?
Aby uzyskać status miejsca produkcji uznanego za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka, należy kontaktować się z właściwym miejscowo wojewódzkim inspektorem ochrony roślin i nasiennictwa: https://www.gov.pl/web/piorin/wojewodzkie-inspektoraty.
Status ten znacznie upraszcza wysyłkę bulw ziemniaka na rynki innych państw.