Wyższe ceny konsumenckie mięsa

Jak podaje Komisja Europejska w lipcu br. (w porównaniu z czerwcem br.) ceny wołowiny (surowiec) w UE wzrosły średnio o 1%. Podobną dynamikę wzrostu odnotowano w przypadku mięsa wieprzowego oraz drobiu.

W stosunku do lipca 2010 roku ceny wołowiny we Wspólnocie zwiększyły się średnio o 11%, natomiast ceny wieprzowiny oraz drobiu wzrosły odpowiednio o 5% i 12%. Najwyższy roczny wzrost cen wołowiny odnotowano w Polsce (+34%), na Litwie (+26%), na Słowacji (+19%), w Irlandii i Danii (po 16%), a także w Słowenii (+15%), w Szwecji (+14%), w Holandii (+14%), w Niemczech (+14%), w Austrii (+12%) oraz w Wielkiej Brytanii (+12%).
Spadek cen zanotowano jedynie w Estonii (-3%) oraz na Malcie (-12%).

W lipcu br. miesięczny wzrost cen mięsa ogółem na poziomie konsumenta w krajach UE wyniósł +0,4%. Ceny mięsa w ujęciu rocznym (lipiec 2011/lipiec 2010) zwiększyły się średnio o 3%. Najwyższy wzrost cen mięsa r/r odnotowano w Wielkiej Brytanii (+6,6%), w Estonii (+6,4%), na Słowacji (+5,6%), na Łotwie (+5,4%), na Malcie (+5,3%), na Cyprze (+5,0%), w Finlandii (+4,5%), w Polsce (+4,2%), w Austrii (+3,8%) oraz we Francji i na Litwie (po +3,1%). Ceny mięsa spadły tylko w Irlandii (-0,3%).

Źródło: FAMMU/FAPA, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 12 =