Gazeta Agronews Nr.01
Temat numeru październik 2011 R ośliny stanowią główne źródło żywności dla ludzi i zwierząt. Dlatego też głównym celem rolnictwa jest produkcja roślin w ilości wystarczającej do zaspokojenia potrzeb wyżywienia świata. W świetle raportu FAO zapotrzebowanie na żywność do roku 2050 ulegnie podwojeniu. Rośliny uprawne modyfikowane genetycznie (GM) to niewątpliwie jedno z ostatnich osiągnięć na długiej liście metod hodowlanych, które zapewniają rolnictwu możliwość wykorzystania najlepszych technologii do produkcji żywności. Ulepszanie cech agronomicznych roślin uprawnych powoduje, że ich uprawa jest wydajniejsza lub lepiej dostosowana do specyficznych warunków stresowych takich jak niskie temperatury czy okresowa susza. Rośliny, które wyposażono w odporność na szkodniki (kukurydza, bawełna, ziemniaki), odporność na herbicydy (kukurydza, bawełna, soja, rzepak) lub kombinacje tych dwóch cech są głównymi cechami agronomicznymi, które występują obecnie na światowym rynku. Rośliny ulepszone genetycznie bardzo szybko zyskały popularność wśród rolników tak w krajach rozwijających się, jak i rozwiniętych ze względu na konkretne korzyści związane z ich uprawą, m.in . poprawa jakości plonów (brak toksycznych mykotoksyn w ziarnie), wzrost plonów (średnio od 6% do 30%), zmniejszenie zużycia paliw i emisji CO 2 , zmniejszenie zużycia środków ochrony roślin, a co za tym idzie ekonomiczna opłacalność. Przyjęcie i stosowanie upraw genetycznie modyfikowanych jest, począwszy od pierwszej komercjalizacji w 1996 roku, historią bez precedensu pod względem szybkości i zasięgu wprowadzenia w porównaniu z wszystkimi innymi tradycyjnymi odmianami roślin uprawnych. Wg raportu ISAAA (Międzynarodowy Instytut Propagowania Upraw Biotechnologicznych) zatytułowanego „Global Status of Commercialized Biotech/GM crops 2010” w roku 2010 ogólnoświatowa powierzchnia uprawy roślin modyfikowanych genetycznie wzrasta konsekwentnie od 15 lat, osiągając 148 mln ha, co stanowi 87-krotny wzrost w stosunku do roku 1996. Uprawy te stosowało 15,4 miliona rolników w 29 krajach świata. Stanowi to niezwykłe osiągnięcie, a na szczególną uwagę zasługuje fakt, że spośród 29 krajów uprawiających rośliny Wymagania stawiane rolnictwu powodują, że produkcja rolnicza musi być prowadzona w sposób bardziej efektywny. transgeniczne, 19 krajów to kraje rozwijające się, a tylko 10 to kraje rozwinięte. Następuje systematyczny postęp w szerszym wykorzystaniu cech agronomicznych roślin genetycznie modyfikowanych, zawierających np. kilka cech. Uprawy te, charakteryzujące się odpornością na kilka grup szkodników, są bardziej uniwersalne, zapewniają ochronę przeciw różnym grupom szkodników, a ponadto opóźniają powstawanie odporności. Wszystkie wymagania stawiane rolnictwu powodują, że produkcja rolnicza musi być prowadzona w sposób bardziej efektywny, pozwalający uzyskać wyższe, lepszej jakości plony z jednostki powierzchni gruntów ornych. Biotechnologia rolnicza daje możliwość uprawy roślin o nowych, cennych właściwościach, pozwalających sprostać wyzwaniom stawianym nowoczesnemu rolnictwu. Prowadzone badania przyczyniają się do powstania nowych, efektywnych metod produkcyjnych i przynoszą korzyści konsumentom, środowisku naturalnemu oraz innym sektorom gospodarki. Obecne korzyści związane z wyższą efektywnością produkcji i wyższym plonowaniem osiągane są dzięki zmniejszonemu zachwaszczeniu i porażeniu przez choroby i szkodniki. Wysokie, stabilne i dobrej jakości plony przyczyniają się do lepszego zaopatrzenia rynku w te produkty oraz znacznego zmniejszenia ich kosztów produkcji. Zmniejszone koszty produkcji wynikające z wykorzystania genetycznych modyfikacji są już widoczne w przypadku soi, kukurydzy, rzepaku i bawełny, które są komponentami zarówno pasz dla zwierząt, jak i żywności dla człowieka. 11 produkcj roślinna
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=