Gazeta Agronews Nr.01

Probiotyki zwiększają produkcyjność zwierząt Dlaczego warto stosować probiotyki w żywieniu zwierząt? P robiotyki to żywe mikroorganizmy (oraz ich metabolity stosowane jako dodatki paszowe), wpływające korzystnie na organizm gospodarza. Są to najczęściej odpowiednio dobrane naturalne bakterie jelit, które po wprowadzeniu do przewodu pokarmowego uniemożliwiają nadmierny rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, zapewniają lepsze trawienie i optymalne wykorzystanie paszy. Wśród bakterii wykorzystywanych jako probiotyki można wymienić między innymi: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Bacillus subtilis, Bifidobacterium bifidum, Pediococcus acidlaciti, Streptococus faecium . Bakterie te, poprzez produkcję kwasów organicznych (np. kwasu mlekowego), obniżają pH treści przewodu pokarmowego, powodując zahamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych, takich jak: Clostridium sp., Escherichia coli, Salmonella sp . Stosowanie preparatów probiotycznych w żywieniu zwierząt ma więc na celu częściową eliminację niepożądanej mikroflory jelitowej, co w konsekwencji prowadzi do poprawy ogólnego stanu zdrowia zwierząt i lepszego wykorzystywania przez nie paszy. Probiotyki po prostu redukują bakterie patogenne w przewodzie pokarmowym, ściśle pokrywając kosmki jelitowe, a utworzona w ten sposób warstwa uniemożliwia osiedlanie się bakterii chorobotwórczych. Szczepy bakterii probiotycznych posiadają zdolność szybkiego namnażania i są konkurencyjne wobec szkodliwych bakterii typu E. coli i innych patogenów. Obniżają i utrzymują optymalną kwasowość oraz zwiększają aktywność enzymów przewodu Obecność bakterii probiotycznych sprzyja lepszemu wykorzystaniu paszy. 14 numer 01 hodowla

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=