Gazeta Agronews Nr.01

R olnictwo przyszłości będzie wykorzystywało osiągnięcia nauk biologicznych, chemicznych i techniki. Dzięki temu będzie produkować artykuły żywnościowe o cechach jakościowych, właściwie dostosowanych do potrzeb człowieka – powiedział prof. dr hab. Grzegorz Skrzypczak, Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podczas otwarcia konferencji „Rolnictwo przyszłości – innowacyjne, zrównoważone, zapewniające dobrobyt i bezpieczeństwo żywnościowe”. Spotkanie, zorganizowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz firmę Bayer CropScience, odbyło się 7 października w Poznaniu. O wyzwaniach, jakie stoją przed nowoczesnym rolnictwem dyskutowali: prof. dr dr h.c. Harald von Witzke – kierownik Katedry Międzynarodowego Handlu i Rozwoju Rolnictwa na Uniwersytecie Humboldta w Berlinie, Garth Hodges z firmy Bayer CropScience, Paulo Gouveia – Dyrektor Copa-Cogeca, poseł Parlamentu Europejskiego Andrzej Marian Grzyb oraz Piotr Górski – dyrektor Działu Surowcowego Farm Frites Poland. Forum moderowane było przez Michała Fogga, Przewodniczącego Komitetu Ochrony Roślin Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W stronę bardziej zrównoważonej produkcji rolnej Zdaniem prof. Skrzypczaka postęp na wsi musi przybierać formę zrównoważonego rozwoju. To oznacza, że rolnictwo europejskie w nadchodzących latach powinno być zrównoważone pod względem gospodarczym, społecznym i środowiskowym. – W tym zrównoważonym rozwoju musimy pamiętać o podnoszeniu jakości produkcji rolniczej – przekonywał Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Jakość coraz ważniejsza Produkcja, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości odgrywają coraz większą rolę nie tylko w państwach Unii Europejskiej, ale i na całym świecie. Konsumenci, wybierając produkty spożywcze, coraz częściej kierują się kryterium jakości potwierdzonej, której podstawowym warunkiem jest bezpieczeństwo, a także higiena żywności. Kupujący powinni mieć pewność, że wybierają produkty, które im w żaden sposób nie zaszkodzą. Dlatego też unijne normy w tej dziedzinie należą do najbardziej restrykcyjnych na świecie. – Potrzebujemy coraz więcej żywności, ale także coraz większych wymagań odnośnie Kliknij, aby obejrzeć Rolnictwo europejskie powinno być zrównoważone pod względem gospodarczym, społecznym i środowiskowym – uważa prof. Grzegorz Skrzypczak. 5 Temat numeru październik 2011

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=