Gazeta Agronews Nr.01
nie tylko jakość produktów, technologię ich wytwarzania czy środki ochrony biologicznej, ale także problemy dotyczące różnorodności zasobów genetycznych roślin i zwierząt. Wzrasta także znaczenie badań nad procesami biotechnologicznymi w produkcji żywności. Zdaniem prof. Witzke, to właśnie rozwój badań nad rolnictwem może przyczynić się do zwiększenia produkcji żywności nie tylko w Unii Europejskiej, ale także na całym świecie. – Możemy sprostać temu wyzwaniu, zwiększając produktywność. U podstaw wzrostu produkcji leżą badania rolnicze – przekonuje profesor, krytycznie oceniając te państwa, które znacząco ograniczyły nakłady finansowe na badania. Zdaniem profesora za mało jest także prac nad wzrostem wydajności rolnictwa. O ogromnej roli badań mówił również Garth Hodges z Bayer CropScience. To właśnie Bayer CropScience spośród firm z sektora rolniczego ma jeden z największych i najbardziej zawansowanych programów badawczych. Jednym z filarów strategii firmy jest zwiększenie nacisku na innowacyjność. Cel ten zostanie zrealizowany poprzez poświęcenie większej uwagi jednostce biznesowej BioScience oraz nowym obszarom rozwoju w dziedzinie badań agrochemicznych. – Nie ma wątpliwości, że firmy takie jak Bayer CropScience doceniają znaczenie nauki i pracują nad znajdowaniem rozwiązań, dzięki którym uprawa roślin będzie wydajniejsza i łatwiejsza – mówił Garth Hodges. – Teraz nauka stała się biznesem. Problemy przyszłości dotyczące zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności napędzają innowację i powodują napływ inwestycji – podsumował Hodges. Kamila Szałaj Zdaniem prof. Haralda von Witzke, rozwój badań nad rolnictwem może przyczynić się do zwiększenia produkcji żywności. Kliknij, aby obejrzeć Kliknij, aby obejrzeć 7 Temat numeru październik 2011
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=