Gazeta Agronews Nr. 2
D zięki dwóm aktom prawnym przyjętym przez Komisję Europejską stosowanie dodatków do żywności będzie wkrótce jeszcze bezpieczniejsze i bardziej przejrzyste niż obecnie. – To przełomowy moment w naszych działaniach służących zwiększeniu bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej – powiedział Jonh Dalli, komisarz ds. zdrowia i polityki konsumenckiej. – Przyjęcie dwóch rozporządzeń dotyczących dodatków przyczyni się do dalszego wzmocnienia pozycji obywateli i przemysłu. Wszyscy zainteresowani będą mogli łatwiej uzyskać dokładne informacje o tym, które dodatki wolno stosować w środkach spożywczych. W skrócie oznacza to, że obywatele będą lepiej poinformowani, a unijny przemysł spożywczy odpowiednio wyposażony do opracowywania nowych, innowacyjnych i bezpiecznych produktów. W rozporządzeniach ustanowiono dwa nowe wykazy. Pierwszy z nich dotyczy dodatków w środkach spożywczych i będzie stosowany od czerwca 2013 roku. Wykaz ten umożliwi konsumentom, podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze i organom kontrolnym łatwą identyfikację dodatków dopuszczonych w danym środku spożywczym. Drugi wykaz dotyczy dodatków w składnikach żywności, takich jak inne dodatki, enzymy, środki aromatyzujące i składniki odżywcze, i wejdzie w życie 20 dni po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym UE. Stworzenie tych dwóch wykazów jest dużym postępem w wykonaniu rozporządzenia ramowego (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności, przyjętego w grudniu 2008 roku. Przejrzystość Jedną z głównych korzyści z wprowadzenia nowych przepisów jest przejrzystość. Dopuszczone zastosowania dodatków będą od teraz wyszczególnione według kategorii żywności. Zdaniem Komisji oznacza to znaczną poprawę w porównaniu ze starymi wykazami, które były rozmieszczone w kilku załącznikach do trzech różnych dyrektyw. Dzięki nowemu wykazowi oczywiste będzie na przykład to, że w niektórych kategoriach żywności dodatki mogą być stosowane w bardzo ograniczonym zakresie lub być całkowicie zabronione. Dotyczy to na przykład jogurtu bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, masła, owoców w wodnym roztworze cukru, makaronu, chleba bez dodatków, miodu, wody i soków owocowych. W pozostałych kategoriach, obejmujących zazwyczaj wysokoprzetworzone produkty spożywcze – takie jak słodycze, przekąski, sosy i napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi – dopuszcza się stosowanie wielu dodatków. Ponadto dzięki wykazowi dodatków, które mogą być dodawane do innych dodatków, enzymów, środków aromatyzujących i składników odżywczych, łatwiej będzie dopilnować, Stosowanie dodatków w żywności stanie się bezpieczniejsze Komisja Europejska przyjęła dwa rozporządzenia, które sprawią, że stosowanie dodatków do żywności będzie jeszcze bardziej przejrzyste. 26 prawo numer 02
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=