Gazeta Agronews Nr. 2

aby narażenie na działanie dodatków za pośrednictwem tych składników pozostało ograniczone. Inne zmiany wprowadzone nowymi przepisami Oprócz utworzenia tych dwóch wykazów w nowym prawodawstwie przewidziano również: n jasne warunki, na jakich dodatki mogą być dodawane do żywności, n kategoryzację żywności z dodatkami wymienionymi przejrzyście w podziale na kategorie żywności, do której mogą być dodawane, n program pełnej ponownej oceny bezpieczeństwa wszystkich dopuszczonych dodatków, n jasne wytyczne i wskazówki dla wnioskodawców zwracających się o nowe zastosowania dodatków do żywności. Ogólne informacje dotyczące dodatków Ogólne warunki stosowania dodatków do żywności zostały określone przez Parlament Europejski i Radę w rozporządzeniu ramowym z 2008 roku i pozostają w mocy. Ponowna ocena dodatków W marcu 2010 roku Komisja przyjęła program ponownej oceny wszystkich dopuszczonych dodatków do żywności. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) musi dokonać ponownej oceny wszystkich dodatków do 2020 roku. Priorytety ponownej oceny określono na podstawie czasu, jaki upłynął od ostatniej oceny danego dodatku do żywności, dostępności nowych informacji naukowych, zakresu stosowania i narażenia ludzi na dany dodatek. Barwniki spożywcze znalazły się na szczycie listy priorytetów. Siedemnaście barwników poddano już ponownej ocenie. W przypadku trzech z nich Komisja zaproponowała już zmiany poziomów stosowania, ponieważ EFSA ocenia, że narażenie na działanie tych dodatków może być zbyt wysokie dla niektórych grup konsumentów. Ze względu na pojawienie się nowych informacji naukowych wyższy priorytet nadano substancji słodzącej aspartam, która zostanie poddana ponownej ocenie do września 2012 roku. Wytyczne i wskazówki W marcu 2011 roku Komisja przyjęła środki określające dane niezbędne do dopuszczenia nowego zastosowania dodatku. Aby pomóc przyszłym wnioskodawcom, Komisja sporządziła praktyczny przewodnik. Ułatwi on wnioskodawcom przedkładanie pełnej dokumentacji, która będzie mogła być sprawnie rozpatrywana. Komisja jest przekonana, że może to pobudzić odpowiedzialne innowacje w przemyśle spożywczym. Przykładem takiego innowacyjnego produktu jest naturalna substancja słodząca, glikozydy stewiolowe, otrzymywana z rośliny Stevia ribaudiana. Komisja przyjęła także rozporządzenie dopuszczające jej stosowanie w kilku kategoriach żywności. EFSA został poproszony o ocenę bezpieczeństwa tej substancji. Urząd stwierdził, że substancje słodzące nie są rakotwórcze ani genotoksyczne, nie mają wpływu na rozrodczość i nie cechują się toksycznością rozwojową, i ustalił akceptowalne dzienne pobranie na poziomie 4 mg/kg masy ciała. Ostrożne szacunki dotyczące narażenia na glikozydy stewiolowe, zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci, sugerują, że przekroczenie tej wartości przy proponowanych maksymalnych poziomach stosowania jest prawdopodobne. dariusz wojtczak Źródło: Press releases RAPID W niektórych kategoriach żywności dodatki mogą być stosowane w bardzo ograniczonym zakresie lub być całkowicie zabronione. 28 prawo numer 02

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=