Gazeta Agronews Nr. 2
Dodatki paszowe a mleczność Odpowiednio zbilansowana dawka to warunek uzyskania satysfakcjonujących efektów ekonomicznych w hodowli. S pecjalizacja gospodarstw w kierunku produkcji mleka spowodowała liczne zmiany w żywieniu bydła mlecznego. Coraz wyższy potencjał genetyczny krów oraz gwałtowny wzrost wydajności ma swoje odzwierciedlenie w nowych rozwiązaniach dotyczących żywienia. Odpowiednio zbilansowana dawka, która pokrywa zapotrzebowanie krów na wszystkie składniki, witaminy i związki mineralne to warunek uzyskania satysfakcjonujących efektów ekonomicznych w hodowli. Tradycyjne żywienie już nie wystarcza. Hodowcy zdają sobie sprawę, że muszą zastosować takie produkty w żywieniu, które będą ograniczać występowanie chorób metabolicznych, podnosić wskaźniki rozrodu i poprawiać wydajność. Dlatego też nieuniknione jest zastosowanie specjalistycznych dodatków paszowych, które kosztują, ale pozwalają podnieść zysk od krowy, jaki jest uzyskiwany w gospodarstwie. Wykorzystanie energii i białka zawartego w dawce żywieniowej możliwe jest tylko poprzez odpowiednie zbilansowanie potrzeb mineralno-witaminowych, specyficznych dla każdego systemu żywienia. Witaminy, makro i mikroelementy są obok energii i białka czynnikami, które są niezbędne do życia i decydują o wzroście, kondycji, rozrodzie zwierząt oraz ich produkcyjności, tj. wyższej mleczności i zwiększonych przyrostach masy ciała. W sprzedaży mamy do wyboru szereg dodatków paszowych oferowanych przez różne firmy. Jednak zakupując preparat, należy brać pod uwagę: n dla jakiej grupy krów ma być zastosowany? n czy dla krów w okresie: laktacji, zasuszonych, czy w okresie okołoporodowym? Szczegółowe informacje dotyczące stosowania preparatów, zawartości poszczególnych komponentów i dawkowania, zawarte są na etykietach na opakowaniu. Przedstawię kilka podstawowych składników zawartych w dodatkach paszowych, szczególnie zalecanych w profilaktyce i zaburzeniach metabolicznych w okresie okołoporodowym, zwłaszcza w prewencji ketoz. Syndrom ketozy w naszych warunkach zaczyna występować już w okresie wysokiej ciąży (9 miesiąc) oraz między 2. a 6. tygodniem laktacji. Klinicznie obserwujemy u krów utratę apetytu, przebieranie w korycie, zostawianie części paszy treściwej i kiszonki, przy większym spożyciu słomy i siana. Obniżająca się produkcja mleka powiązana jest z szybkim chudnięciem. Schorzenie kończy się nerwowymi oznakami, zaleganiem, a w końcu śmiercią. Oto poszczególne dodatki paszowe i ich krótka charakterystyka: n beta-karoten – traktowany jest jako dodatek poprawiający wskaźniki płodności, a przede wszystkim skuteczność unasieniania. Wpływa na skrócenie okresu międzyciążowego, jak 44 numer 02 Hodowla
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=