Gazeta Agronews Nr. 3

Europa chce powstrzymać marnotrawienie żywności Do 50 proc. jadalnej i zdrowej żywności zostaje co roku zmarnotrawione w gospodarstwach domowych Uni i Europejskiej, supermarketach i restauracjach. W  tym samym czasie 79 milionów obywateli UE żyje poniżej progu ubóstwa, a 16 milionów uzależnionych jest od pomocy żywnościowej z instytucji dobroczynnych. Parlament przegłosował rezolucję, w której wzywa do podjęcia zdecydowanych działań w celu zatrzymania marnotrawstwa żywności do 2025 roku i do poprawy dostępu do żywności dla potrzebujących obywateli UE. Jedzenie jest marnowane na wszystkich etapach, zarówno przez producentów, przetwórców, sprzedawców, dostawców i konsumentów, dlatego posłowie wzywają do wprowadzenia skoordynowanej strategii, łączącej działania europejskie i krajowe w celu poprawy wydajności wzdłuż całego łańcucha dostaw i konsumpcji w poszczególnych sektorach. Apelują także, żeby uznać marnotrawienie żywności za problem niecierpiący zwłoki. Jeśli żadne działania nie zostaną podjęte, całkowita ilość zmarnotrawionej żywności do 2020 roku wzrośnie o 40 proc. – wynika z badań opublikowanych przez Komisję. – Marnotrawienie żywności stało się bardzo powszechnym zjawiskiem w UE, ale nigdy wcześniej nie zwróciło należytej uwagi. Ten raport to krok naprzód. Teraz kolej na Komisję. Spodziewamy się skutecznej strategii UE, która doprowadzi wszystkie 27 państw członkowskich do systematycznej walki z problemem – powiedział sprawozdawca Salvatore Caronna (S&D, IT) podczas debaty poprzedzającej głosowanie. Lepsza edukacja sposobem na uniknięcie nadmiernego marnotrawstwa Aby do 2025 roku drastycznie zredukować marnotrawstwo żywności potrzebne są nowe kampanie uświadamiające społeczeństwo w zakresie wartości żywności i konsekwencji wynikających z jej marnotrawienia. Takie kampanie powinny być prowadzone zarówno na poziomie UE, jak i na skale krajowe – mówi rezolucja. Właściwe pakowanie i etykietowanie Żeby uniknąć sytuacji, kiedy sprzedawcy oferują do sprzedaży żywność tuż przed ukończeniem daty jej przydatności do spożycia i tym samym zwiększają prawdopodobieństwo jest zmarnotrawienia, zaleca się umieszczanie na etykietach dwóch dat przydatności: „należy sprzedać do..” i „spożyć przed...” – mówi rezolucja. Żeby umożliwić konsumentom kupowanie takiej ilości żywności, jakiej potrzebują, opakowania z żywnością powinny być dostępne w różnych rozmiarach i być tak zaprojektowane, żeby zapewnić jak najlepszą ochronę produktów. Żywność z bliską datą przydatności lub uszkodzona powinna być sprzedawana po obniżonych cenach, tak aby była bardziej dostępna dla osób potrzebujących – zapewniają parlamentarzyści. Instytucje publiczne powinny wspierać odpowiedzialnych gastronomów Przepisy regulujące zamówienia publiczne na usługi gastronomiczne i hotelowe powinny Przeciętny Europejczyk wyrzuca 179 kg dobrego jedzenia rocznie. 40 numer 03 żywność

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=