Gazeta Agronews Nr. 3

zostać zmienione tak, aby przy udzielaniu zamówień pierwszeństwo przyznawane było tym przedsiębiorcom, którzy używają lokalnych produktów i którzy zagwarantują bezpłatną redystrybucję niesprzedanych produktów wśród ludzi potrzebujących lub oddanie jej do banków żywności. EU powinna wspierać działania w zakresie dystrybucji produktów spożywczych dla obywateli znajdujących się w najmniej korzystnej sytuacji jak również w zakresie pomocy na rzecz zaopatrzenia uczniów w mleko i produkty mleczne oraz programu promującego spożywanie owoców w szkołach w celu zapobiegania marnotrawieniu żywności – czytamy w dokumencie. Marnotrawstwo żywności. Statystyki Obecna utrata żywności w 27 krajach członkowskich: 89 mln ton rocznie (ok. 179 kg na głowę). Prognoza na 2020 rok (jeśli żadne działania nie zostaną podjęte): 126 mln ton rocznie. Odpowiedzialni za marnotrawienie żywności: n gospodarstwa domowe – 42 proc. (60 proc. z tego dałoby się uniknąć) n producenci – 39 proc n sprzedawcy – 5 proc n dostawcy żywności – 14 proc Kamila Szałaj Źródło: PE 41 marzec-kwiecień 2012 żywność

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=