Gazeta Agronews Nr. 4

O chrona roślin przed chwastami jest jedną z najważniejszych czynności w ich uprawie. Wśród roślin uprawnych zachwaszczeniu bardzo łatwo ulegają łany o podobnym rytmie biologicznym np. zboża. Zmiany w strukturze zasiewów w Polsce prowadzą do dużej koncentracji zbóż, dlatego szkodliwość chwastów w zbożach jest sprawą oczywistą i bez ochrony herbicydowej nie uzyska się wysokich i dobrej jakości plonów. W ostatnich latach obserwuje się zmiany w stanie zachwaszczenia zbóż, np. wskutek zmian w technologii uprawy i zbioru czy w nawożeniu. Wśród roślin zbożowych formy ozime są znacznie bardziej narażone na zachwaszczenie niż gatunki jare, co wynika z możliwości pojawiania się chwastów zarówno w terminie jesiennym jak Wiosenne odchwaszczanie zbóż ozimych Bez ochrony herbicydowej nie uzyskamy wysokich i dobrej jakości plonów. Radzimy, jakie środki wybrać, by walka z chwastami w zbożach ozimych była skuteczna. i wiosennym. Stan i stopień zachwaszczenia zbóż zależy od stanowiska, na którym je uprawiamy oraz od tempa wzrostu roślin zbożowych w początkowych fazach wzrostu. Ze zbóż ozimych pszenica i pszenżyto z uwagi na początkowy wolny wzrost (niższa krzewistość i ulistnienie) w największym stopniu narażone są na konkurencję ze strony chwastów. Dodatkowo wysokie wymagania nawozowe pszenicy ozimej stwarzają korzystne warunki dla chwastów azotolubnych. Dlatego pszenica jest zwykle bardziej zagłuszana przez chwasty w porównaniu do zasiewów żyta, zaś w najmniejszym stopniu zachwaszczone są łany jęczmienia. Jęczmień, z uwagi na wczesny termin siewu oraz silne krzewienie, powinien być odchwaszczany jesienią. Wiosną zaś łan jest bardzo zwarty, co utrudnia jego penetrację i wpływa 4 Temat numeru numer 04

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=