Gazeta Agronews Nr. 4

F ederacja Polskich Banków Żywności (FPBŻ) jest największym dystrybutorem Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD) w Polsce. PEAD to Europejski Program Pomocy Żywnościowej. Polscy przedsiębiorcy w ramach unijnych dotacji produkują artykuły spożywcze, które trafią do osób najbardziej potrzebujących. W ubiegłym roku FPBŻ w ramach PAED przekazała 71,5 tys. ton żywności. Droga produktów i rola Banków Żywności Programem w Polsce administruje Agencja Rynku Rolnego. Przedsiębiorcy wybrani w ramach przetargu produkują przeznaczone na cele pomocy społecznej artykuły spożywcze. Produkty są dostarczane do magazynów 32 Banków Żywności w całym kraju (pełna lista i mapa Banków Żywności na stronie www.bankizywnosci.pl) . Z Banków są bezpłatnie przekazywane do 3500 organizacji charytatywnych, skąd systematycznie trafiają do miliona osób dotkniętych ubóstwem – w tym bezdomnych, wielodzietnych, bezrobotnych, samotnie wychowujących dzieci, starszych i niepełnosprawnych. Uruchomione obecnie dostawy są oparte na mniejszych kwotach i skróconej liście Tysiące ton żywności dla potrzebujących 6 marca do magazynów Banków Żywności wjechały ciężarówki z pierwszymi dostawami Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD). Banki Żywności przyjmą i przekażą najuboższym ponad 2000 ton sera topionego i żółtego oraz 10 milionów litrów mleka UHT – żywność o wartości 38 milionów złotych. W dystrybucji produktów spożywczych pochodzących od Banków Żywności uczestniczy blisko 3500 stowarzyszeń i organizacji charytatywnych. 46 numer 04 żywność

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=