Gazeta Agronews Nr. 4
produktów. Program miał być zmniejszony do jednej piątej. Dopiero pod koniec ubiegłego roku po wyraźnych apelach i staraniach Banków Żywności w całej Europie, staraniach wielu państw o przełamanie mniejszości blokującej, Rada Europejska zagwarantowała kontynuację programu w latach 2012 – 2013 na dotychczasowym poziomie 500 milionów euro rocznie. Dzięki temu w lipcu program zostanie uzupełniony o brakującą kwotę, a lista produktów zostanie poszerzona o ryż, kaszę, makaron, przetwory warzywne i owocowe, produkty mięsne, cukier i olej. Wg badań Eurostatu, w Polsce zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym jest 27,8 proc., czyli 10,4 miliona osób. Z powodu skrajnego ubóstwa cierpi 5,7 proc., czyli ponad 2 miliony osób. „Mimo, że skala ubóstwa i potrzeb są tak ogromne, wciąż nie jest przesądzone, że program będzie kontynuowany po 2013 roku. Liczymy na to, że jego skala, skuteczność przekonają wszystkie kraje członkowskie do realizacji w dłuższej perspektywie” – przyznaje Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Banki Żywności pomagają codziennie. Przyjmują od producentów i hurtowników darowizny pełnowartościowej żywności, także tej o krótkim terminie przydatności do spożycia, wyprodukowanej w nadmiarze lub z wadami opakowań, organizują też zbiórki żywności. Każdy może się włączyć w pomoc, przekazując 1 proc. podatku, uczestnicząc w zbiórkach żywności, przekazując darowizny pieniężne oraz uczestnicząc w programach prowadzonych przez Federację Polskich Banków Żywności i poszczególne Banki Żywności w całym kraju. Codziennie można też klikać i powiększać ilość żywności dla najbiedniejszych na wyklikajzywnosc.pl. dariusz wojtczak W ubiegłym roku Banki Żywności przekazała 71,5 tys. ton żywności potrzebującym. 47 żywność
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=