Gazeta Agronews Nr.05

W  paszach dla drobiu, w zależności od jej rodzaju, udział śruty sojowej w mieszance pełnoporcjowej wynosi 20-25 proc. Obecnie soja non-GMO jest o około 14 proc. droższa od stosowanej powszechnie soi genetycznie modyfikowanej. Światowy popyt na soję non-GMO jest stabilny i wynosi około 4 – 5 mln ton rocznie. Jeśli w Polsce zostałby wprowadzony zakaz stosowania soi GMO, popyt wzrósłby o 2 mln ton/rocznie, tj. Problem ze śrutą sojową i mączkami mięsno-kostnymi Aktualnie Polska importuje około 1,9 mln ton śruty sojowej rocznie, a jest ona podstawowym surowcem białkowym. W ponad 95 proc. przypadków jest to soja GMO, która stanowi ponad 90 proc. światowej produkcji soi. Trudno jest w pełni zastąpić śrutę sojową w paszach innymi komponentami białkowymi. Rozwiązaniem byłyby mączki mięsno-kostne, które jednakże są zabronione przez UE. o prawie 50 proc.. Zapewne miałoby to znaczący wpływ na cenę tego surowca i różnica ta wzrosłaby kilkukrotnie. Stosowanie mączek mięsnych i mięsno- kostnych – stanowisko UE Od przeszło 11 lat panuje zakaz 36 numer 05 hodowla

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=