Gazeta Agronews Nr.05

Obecnie soja wolna od GMO jest o około 14 proc. droższa od stosowanej powszechnie soi genetycznie modyfikowanej. stosowania mączek mięsno-kostnych oraz mięsnych w żywieniu zwierząt na terenie UE. – Natomiast od kilku lat, planuje się wprowadzenie ograniczonej możliwości stosowania mączek na zasadzie krzyżowej, to znaczy mączki pochodzenia drobiowego byłyby wykorzystywane w żywieniu trzody chlewnej, a mączki dla trzody stosowane w żywieniu drobiu. W przypadku żywienia przeżuwaczy, nadal obowiązywałby zakaz stosowania tego surowca. Jednakże w UE pojawiają się głosy sprzeciwu wobec ponownego stosowania mączek, m.in . ze strony Francji – podkreśla Manager Produktu Drób, Marcin Gumowski z Provimi Polska. Eksperci Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt podczas spotkania, które odbyło się w marcu rekomendują państwom członkowskim dopuszczenie stosowania mączek mięsno-kostnych, jednak tylko w paszy przeznaczonej dla ryb. Jednym z powodów wprowadzenia zakazu stosowania mączek przez Komisję Europejską był wybuch epidemii choroby BSE zwanej „chorobą szalonych krów”. Zwiększona zachorowalność bydła w Wielkiej Brytanii została powiązana ze stosowaniem bydlęcych mączek mięsnych i mięsno-kostnych w żywieniu przeżuwaczy. Temat ten budzi wiele dyskusji, gdyż te surowce mają wiele cennych właściwości, m.in. są źródłem łatwo przyswajalnego białka w paszach. Zaznaczyć należy, że mączki mięsno-kostne nie mogą stanowić jedynego źródła białka w paszy, a ich wprowadzenie nie wykluczy całkowicie roślinnych komponentów białkowych w mieszankach paszowych. 37 hodowla

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=