Gazeta Agronews Nr. 7

22 Sprawcą choroby jest grzyb Alternaria dauci. Choroba powszechnie występująca w różnym nasileniu w poszczególnych latach i na różnych odmianach marchwi. Poza marchwią poraża pietruszkę, seler, szpinak i wiele innych roślin uprawnych. Grzyb w okresie wschodów wywołuje zgorzele siewek. W przypadku starszych roślin marchwi atakuje liście oraz korzenie. Na liściach i ogonkach liściowych pojawiają się drobne brązowo-czarne plamy, które w późniejszym okresie rozwoju choroby zlewają się ze sobą. Choroba postępuje stopniowo od dolnych, najstarszych liści ku górze. W przypadku silnego porażenia liści następuje przedwczesne zasychanie naci i znacznie obniża się plon oraz utrudniony jest zbiór mechaniczny korzeni za pomocą kombajnów. Głównym źródłem choroby są zakażone nasiona oraz porażone wysadki marchwi. Z zakażonych nasion wyrastają chore siewki lub w warunkach podwyższonej wilgotności gleby ulegają zgorzeli. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka temperatura (optimum 20‑30 oC) i umiarkowana wilgotność powietrza. Zarodniki rozprzestrzeniają się przez wiatr, z wodą oraz na sprzęcie mechanicznym podczas prac pielęgnacyjnych. Kilkudniowe okresy ciepłej i deszczowej pogody lub deszczowanie plantacji sprzyjają szybkiemu i masowemu porażeniu roślin. Metody ochrony Należy przestrzegać 3‑4 letniej przerwy w uprawie marchwi na tym samym polu. Nie uprawiać marchwi na terenach podmokłych lub okresowo zalewanych wodą. Wskazana jest uprawa marchwi na podwyższonych zagonach, gleba pod uprawę marchwi powinna być głęboko (do 45 cm) spulchniona, o dobrej strukturze. Nie stosować zbyt częstego deszczowania roślin w okresach letnich, wskazane jest deszczowanie dużymi dawkami wody lecz rzadziej. Głęboko zaorywać pozostałe po zbiorze resztki liści. Wysiewać nasiona zdrowe zaprawione kompleksowo fungicydami. W miarę zagrożenia ochronę chemiczną należy rozpocząć od połowy lata używając środków z grupy strobilurin: Amistar 250 SC lub Arastar 250 SC, Ascon250 SC, Azzox Gold SC (0.8 l/ha), Signum 33 WG (0,75 – 1 kg/ha), Zato 50 WG i inne zgodnie z aktualnym programem ochrony. Marchew chroniona tymi środkami doskonale się przechowuje. Czarna zgnilizna marchwi Sprawca choroby – grzyb Alternaria radicina powoduje czarne plamistości na całej powierzchni korzeni marchwi. Plamy mogą mieć wielkość od małych plamistości do rozległych zaokrąglonych, lekko zapadających się i czerniejących całych partii korzeni. Plamistości te mogą być już widoczne przed okresem zbioru korzeni w górnych częściach korzeni marchwi. Objawy choroby na liściach i ogonkach liściowych są podobne do wywoływanych przez Alternaria dauci (nieregularne czarne plamistości występują najczęściej na obrzeżach najstarszych liści). Porażenie liści przez Alternaria radicina jest rzadsze i wywołuje mniejszą szkodliwość aniżeli porażenie przez Alternaria dauci. Choroba występuje i powoduje największe straty podczas długotrwałego przechowania korzeni. numer 07 PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=