Gazeta Agronews Nr. 7

24 Zgnilizna twardzikowa W ostatnich latach bardzo powszechnie występująca choroba wielu gatunków roślin uprawnych. Sprawca choroby, grzyb Sclerotinia sclerotiorum jest polifagiem (występuje na wielu roślinach). Ujawnia się zwykle pod koniec okresu wegetacji lub w trakcie przechowywania korzeni. W miejscach zmienionych chorobowo pojawia się puszysty, biały nalot grzybni. W jego obrębie tworzą się ciemnoszare do czarnych grudki (sklerocja), będące formą przetrwalnikową grzyba. Zgniliźnie twardzikowej towarzyszą inwazje innych chorób, najczęściej mokra zgnilizna bakteryjna. W przechowalni wokół zainfekowanych korzeni, powstaje ognisko gnilne i choroba rozprzestrzenia się na zdrowe rośliny. Pierwotnym źródłem infekcji są zimujące w glebie, w resztkach roślin, lub w przechowalniach i opakowaniach jednostkowych sklerocje grzyba. Wiosną i latem przy odpowiedniej wilgotności gleby, ze sklerocjów wyrastają charakterystyczne miseczkowate owocniki na nóżkach (apotecja) wysłane workami zawierającymi zarodniki infekcyjne. Pierwsze infekcje mogą pojawiać się na ogonkach liściowych lub tuż przy główce marchwi, widoczne w postaci ciemnobrązowych wodnistych plam. Plamy w krótkim czasie pokrywają się białym, puszystym nalotem grzybni z widocznymi wewnątrz sklerocjami. Choroba do przechowalni lub kopca dostaje się wraz z zakażonymi korzeniami lub resztkami liści i tam powoduje największe straty. Metody ochrony Staranne i głębokie zaoranie resztek pożniwnych skutecznie ogranicza powstawanie pierwotnego źródła infekcji. Uprawa warzyw w rotacji z roślinami zbożowymi lub trawami ogranicza ryzyko wystąpienia choroby. Należy unikać uprawy warzyw korzeniowych po sałacie, fasoli, ogórkach i późnych odmianach kapusty. Przestrzegać co najmniej 3-letniej przerwy w uprawie na tym samym stanowisku roślin korzeniowych i tych, na których choroba występowała. Objawy zgnilizny twardzikowej na marchwi. Objawy alternariozy na korzeniu marchwi. numer 07 PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=