Gazeta Agronews Nr. 7
25 Pomieszczenia w chłodni i pojemniki do przechowywania czyścić i dezynfekować. Przestrzegać prawidłowych warunków przechowywania. Przedzbiorcza ochrona środkami z grupy strobilurin: Amistar 250 SC i w przypadku marchwi Signum 33 WG, Zato 50 WG, skutecznie ogranicza występowanie choroby. Szara pleśń Szara pleśń, której sprawcą jest grzyb Botrytis cinerea, podobnie jak zgnilizna twardzikowa stanowi największe zagrożenie chorobowe wielu gatunków warzyw w okresie długotrwałego przechowywania. Początkowo na korzeniach widoczne są wodniste, lekko zagłębione plamy bez nalotu grzybni. W trakcie długotrwałego przechowania wrażliwość korzeni marchwi na szarą pleśń sukcesywnie wzrasta i tkanki porażone pokrywają się obfitą szarą grzybnią z widocznymi sklerocjami (forma przetrwalnikowa grzyba) koloru czarnego. W warunkach niższych temperatur i wysokiej wilgotności powietrza nalot grzybni może być koloru białego z tworzącymi się zarodnikami przetrwalnikowymi (sklerocjami). Porażone korzenie gniją tworząc rozprzestrzeniające się ogniska gnicia sąsiednich korzeni. Szarej pleśni może towarzyszyć także mokre gnicie bakteryjne korzeni. Inwazja choroby odbywa się najczęściej w końcowym okresie wegetacji poprzez zamierające tkanki liści, uszkodzenia przez owady i mechaniczne podczas zbioru. Optymalna temperatura dla rozwoju grzyba wynosi 5‑200 C, jednak do masowego gnicia może dochodzić nawet w temperaturze 00 C. Metody ochrony Podstawową metodą jest utrzymywanie odpowiedniej higieny w polu i w przechowalni. Do przechowania przeznaczać tylko korzenie zdrowe i nieuszkodzone mechanicznie. Z chwilą wystąpienia warunków sprzyjających rozwojowi choroby przeprowadzić 1‑2 zabiegi fungicydami, najpóźniej do 4‑5 dni przed zbiorem: Amistar 250 SC (0,8 l/ha), Signum 33 WG (1,0 kg/ha), Zato 50 WG (0,5kg/ha. Objawy szarej pleśni na marchwi. Obajwy rizoktoniozy na korzeniu marchwi. PRODUKCJA ROŚLINNA
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=