Gazeta Agronews Nr. 7

31 Temat numeru 45 WP należą gatunki jednoliścienne, fiołek polny i gorczyca polna. W ochronie marchwi przed chwastami dopuszczone do stosowania są takie substancje aktywne jak chlomazon (Command 480 SC), fluorochloridon (Racer 250 EC), linuron (Afalon Dyspersyjny 450 SC, Linurex 500 SC, Nuflon 450 SC), pendimetalina (Stomp 330 EC), glifosat (np. Dominator 360 SL, Glifocyd 360 SL, Roundup 360 SL), propachizafop (Agil 100 EC), chizalofop- P-etylowy (Pilot 10 EC), fluazyfop-P-butylowy (Fusilade Forte 150 EC), chizalofop-P-tefurylowy (Pantera 040 EC). Pierwsze zabiegi herbicydami w uprawie marchwi wykonuje się kilka dni po siewie, stosując jedną z trzech pierwszych substancji aktywnych (oprócz Nuflon 450 SC), pojedynczo lub w mieszaninie, np. Command 480 SC + Afalon Dyspersyjny 450 SC, Racer 250 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC). Podobnie jak w uprawie cebuli, najpóźniej 2‑3 dni przed wschodami marchwi dobrze jest uzupełnić wcześniejsze zabiegi jednym z polecanych glifosatów. W uprawie marchwi możliwe jest także stosowanie niektórych herbicydów (Afalon Dyspersyjny 450 SC, Racer 250 EC) metodą dawek dzielonych. W przypadku wystąpienia chwastów średnio lub mało wrażliwych na Afalon Dyspersyjny 450 SC (np. rumianowate, jasnota różowa, chaber bławatek, dymnica pospolita) w pierwszym zabiegu lepiej użyć środka Racer 250 EC. Chwasty jednoliścienne po wschodach marchwi, począwszy od fazy 2 liści tej rośliny można zwalczać za pomocą graminicydów (Agil 100 EC, Pilot 10 EC, Fusilade Forte 150 EC, Pantera 040 EC). Od fazy 3‑5 liści marchwi, na chwasty pojawiające się po przedwschodowym opryskiwaniu można stosować linuron (Afalon Dyspersyjny 450 SC, Linurex 500 SC, Nuflon 450 SC). Nie należy jednak wykonywać tego zabiegu w uprawie marchwi wczesnej, ze względu na długi okres karencji wymienionych środków. Zarówno w uprawie marchwi jak i cebuli przedwschodowo można stosować herbicydy tylko wtedy, kiedy nasiona przykryte są co najmniej 2 centymetrową warstwą ziemi. Przy płytszych siewach herbicydy mogą uszkadzać kiełki warzyw. dr Tomasz Spiżewski Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=