Gazeta Agronews Nr. 7
znakowanie 21,3 - 2011 r. - 2012 r. 3,7 0,7 12,7 pozostałe wyróżniki jakości handlowej 44 numer 07 te prowadzone są w sposób wyrywkowy z określoną częstotliwością, w oparciu o analizę ryzyka. Niemniej jednak handlowcy zobowiązani są zgłosić zamiar wywozu lub przywozu każdej partii świeżych owoców i warzyw, co pozwala Inspekcji JHARS na pełen monitoring produktów importowanych do Polski oraz eksportowanych do państw z poza Unii Europejskiej. Realizując swoje ustawowe zadania Inspekcja JHARS prowadzi ponadto bazę danych o handlowcach, którzy zgodnie z art. 17 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 roku o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno, zobowiązani są do przekazywania do Wojewódzkich Inspektoratów JHARS informacji o prowadzonej przez nich działalności w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami oraz o ilościach tych produktów wprowadzonych do obrotu w danym roku. Praktyczne aspekty kontroli Kontrole jakości handlowej świeżych owoców i warzyw polegają na sprawdzeniu zgodności produktów z wymaganiami norm handlowych, w tym prawidłowości znakowania oraz na sprawdzeniu dokumentacji towarzyszącej partiom, np. faktur. Handlowcy zobowiązani są do znakowania każdego opakowania świeżych owoców i warzyw, w sposób czytelny i trwały. Informacje obowiązkowe na opakowaniu dotyczą cech identyfikacyjnych pakującego/wysyłającego, nazwy produktu, jeżeli nie jest on widoczny z zewnątrz, państwa pochodzenia oraz w przypadku szczegółowych norm handlowych klasy jakości. Informacje umieszczane w dokumentacji towarzyszącej muszą być zgodne z danymi na opakowaniu i zawierać: nazwę produktu, państwo pochodzenia produktu oraz w przypadku szczegółowych norm; klasę, odmianę lub typ handlowy, w zależności od wymagań danej normy. W przypadku produktów objętych ogólną normą handlową, inspektorzy IJHARS sprawdzają spełnienie podstawowych wymagań jakościowych, tj. wymagań minimalnych dla produktu, wymagań dotyczących dojrzałości, tolerancji oraz znakowania. Norma ogólna nie precyzuje szczegółowych wymagań dotyczących klasyfikacji produktu, wielkości bądź prezentacji. Wszystkie świeże owoce i warzywa objęte ogólną normą handlową, muszą być przede wszystkim całe, zdrowe, czyste, bez uszkodzeń mechanicznych oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki. Muszą być wolne od zawilgocenia, obcych zapachów i smaków oraz wystarczająco rozwinięte. Te same podstawowe wymagania muszą być spełnione zarówno przez różne gatunki świeżych owoców, np.: śliwki, maliny, wiśnie, czereśnie, borówki, ananasy jak i gatunki warzyw, np.: warzywa cebulowe, kapustne, korzeniowe, liściaste. Świeże owoce i warzywa, dla których obowiązują szczegółowe normy handlowe, mogą być sprzedawane wyłącznie, gdy spełniają wszystkie, specyficzne wymagania określone w tych normach. Podczas kontroli jakości tych produktów sprawdzane są w pierwszej kolejności wymagania minimalne, podobne do wymagań określonych w normie ogólnej, a ponadto, szczegółowe wymagania deklarowanej klasy jakości, wielkości oraz sposób prezentacji i znakowania. Po przeprowadzeniu kontroli inspektorzy JHARS sporządzają dokumentację pokontrolną, tj.: Świadectwo zgodności z normami handlowymi Unii Europejskiej dla świeżych owoców i warzyw, w przypadku zgodności produktów z wymaganiami jakości handlowej lub Protokół Wykres 1. Udział liczby partii owoców i warzyw niespełniających wymagań w zakresie znakowania oraz pozostałych wyróżników jakości handlowej w stosunku do wszystkich skontrolowanych w przedmiotowym zakresie, w latach 2011‑2012, z podziałem na lata oraz rodzaj nieprawidłowości (w%). PRAWO
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=