Gazeta Agronews Nr. 7
K ażda z trzech prezentowanych poniżej firm lub grup producenckich próbuje znaleźć swoją własną drogę mającą zapewnić jej większą dochodowość produkcji w trudnych czasach kryzysu gospodarczego. Dobra „Aura” dla producentów warzyw Pierwsza z nich Aura Sp. z o.o. działa od trzech lat w Dobrzelinie pod Kutnem. Grupa producentów owoców i warzyw znajdująca się w ostatnim roku dochodzenia do uznania, zrzesza członków, jednych z najlepszych w regionie łowicko-kutnowskim. Grupa produkuje warzywa na ponad 200 hektarach ziemi. Rolnicy zrzeszeni w grupie uzyskują z 20 ha uprawy kapusty pekińskiej – odmian Bilco F1 i Miraco F1 przy wydajności 60 t/ha. Podobnie wysoki plon 50 t/ha daje kalafior odmian Varna F1 i Balena F1 produkowany na 5 ha ziemi. Fasola odmian Paloma i Nagano zbierana z areału 70 ha daje przeciętnie 13 t/ha. Rolnicy zrzeszeni w grupie Aura Sp. z o.o. uprawiają sałatę lodową i brokuły na powierzchni 36 ha, a także warzywa okopowe – seler, buraczek czerwony i marchew, które zajmują łącznie ok. 50 ha. W Dobrzelinie znajduje się nowoczesny obiekt chłodniczo-przechowalniczy grupy z funkcjonalnym zapleczem sortująco – pakującym i administracyjno-socjalnym. Zainwestowano w niego – wraz z kompleksowym wyposażeniem czterech komór chłodniczych z elektronicznie kontrolowaną atmosferą – ponad 7 milionów zł. 47 PRODUKCJA ROŚLINNA
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=