Gazeta Agronews Nr. 7
Można w nim przechowywać około dwa tysiące ton warzyw w idealnych warunkach. Budynek składa się z przechowalni z czterema komorami przechowalniczymi oraz pomieszczeniami do przygotowania warzyw do sprzedaży. W obiekcie wydzielono pomieszczenia socjalne i sanitarne dla pracowników oraz biuro. Powierzchnia obiektu wynosi 1900 m kw. Ma on konstrukcję stalową obudowaną płytą warstwową. Każda z komór przechowalniczych ma kubaturę 1612 m sześciennych, sortownia zajmuje 588 m kw. Na terenie działki wykonane zostały place parkingowe i drogi oraz waga samochodowa. – Dzięki tej inwestycji nasza grupa może zapewnić znacznie wyższej jakości towar, lepiej go przygotować i lepiej go spieniężyć, ale także pozyskiwać do współpracy okolicznych rolników i dalej się rozwijać – podkreślała Eleonora Kapusta, prezes Aury. – Przedsięwzięcie to – tak jak wszystkie inne wydatki inwestycyjne w naszej grupie – w 75 proc. sfinansowane zostało ze środków ROW czyli wspólnej organizacji rynków owoców i warzyw w Unii Europejskiej. Przy pomocy pieniędzy ROW-owskich Aura zakupiła kombajn do zbioru pora i drugi kombajn do selera, marchwi i innych warzyw okopowych, wózki widłowe i ok. 20 tys. skrzynek do warzyw. Staramy się utrzymać ciągłość dostaw na rynek świeży – Podstawowym problemem dla naszej grupy jest zapewnienie odpowiedniej ilości warzyw z areału posiadanego przez grupę, który już nie powiększy się. Ilość ta pomimo bardzo dobrej wydajności z ha jest za mała, by utrzymać ciągłość sprzedaży – mówi prezes Eleonora Kapusta. 48 numer 07 PRODUKCJA ROŚLINNA Zakład obróbki cebuli w Miazgowie należący do grupy Allium. Napełnianie worków cebulą.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=