Gazeta Agronews Nr. 7

50 Podnosimy kulturę upraw i jakość plonów Podstawowym ograniczeniem firmy jest powierzchnia, dlatego już w latach 90- tych postanowiono konfekcjonować produkty do sieci: Carrefour, Selgros i Marcpol. Po to by współpracować z sieciami, Białuty Sp. z o.o. wybudowały magazyny, w których można jednorazowo przechowywać 9 tys. ton ziemniaków, co rozwiązuje tak powszechny w kraju problem zbyt małej bazy przechowalniczej. W komorach luzem przechowywane są ziemniaki dla przetwórstwa, a ziemniaki stołowe są magazynowane w skrzynio- paletach. Białuty dysponują trzema przechowalniami – jedną na 6 tys. ton ziemniaka dla przetwórstwa, drugą 2,5 tys. ton ziemniaków w kontenerach oraz przechowalnią na 500 ton sadzeniaków. Cebula jest przechowywana w jednej z komór przechowalni dla ziemniaków dla przetwórstwa o pojemności ponad 1000 ton. Istotnym problemem są szkodniki: drutowce, pędraki i rolnice. Spółdzielnia boryka się z brakiem dopuszczonych do użycia preparatów ochronnych. Szkodniki wyrządzają na polach spółdzielni nawet do 30% strat w plonach ziemniaków i cebuli. Do znacznych szkód w plonach przyczyniają się również zawirowania atmosferyczne. W 2012 roku grad spowodował zniszczenie jednej plantacji ziemniaków i jednej cebuli. Zastosowano dwukrotnie na plantacji cebuli, którą dotknął grad preparat ochronny Huwasan, co spowodowało przyśpieszenie wegetacji cebuli przy jednak znacznie mniejszym plonie ok. 30t/ha porównując z plonem z pola nie dotkniętego gradem, gdzie uzyskano ponad 50 t/ha. „Allium” – dynamiczny rozwój młodej grupy Dobrym przykładem dynamicznego i skutecznego działania w branży warzywnej jest Spółdzielcza Grupa Producentów warzyw „Allium” ze Śliwnik w gminie Nowe Skalmierzyce. Grupa ta zrzesza plantatorów warzyw produkujących głównie cebulę, marchew, ziemniaki oraz warzywa kapustne. W skład grupy wchodzi 12 osobnych gospodarstw o średnim areale 10 ha upraw, które się zjednoczyły w 2008 roku. Jak mówi Andrzej Bochyński zajmujący się obróbką warzyw: „w szeroko pojętej grupie producentów rolnych ze Śliwnik oprócz grupy „Allium” działają także pomniejsze grupy: grupa produkcji mleka „Lazur”, spółdzielnia produkcyjna „Promień’ oraz spółdzielnia produkcji ziemniaka „Kartofelek”. – Ten teren to jest jeszcze spółdzielnia rolnicza natomiast my będziemy kupować od spółdzielni 2 magazyny pod nasze potrzeby warzywne – dodaje A. Bochyński. Poza tym posiadamy w pobliskim Miazgowie budynki do przechowywania i obróbki cebuli. Największy wkład w całkowity wolumen wyprodukowanych warzyw w zrzeszeniu ma jeden podmiot- Spółdzielnia Produkcyjna „Promień” uprawia do 50 ha warzyw. Inni członkowie zrzeszenia grup i indywidualni rolnicy uprawiają od 1 do 10 ha warzyw. Ogólny areał upraw członków grupy produkujących warzywa – głównie cebulę, marchew oraz buraki ćwikłowe, to ponad 100 ha ziemi klas III, IV i V. Członkowie grupy uprawiają i sprzedają poprzez grupę również pietruszkę, selery, brokuły, kapustę białą i kalafiory. numer 07 PRODUKCJA ROŚLINNA Budynek zakładu obróbki cebuli w Miazgowie należący do grupy Allium.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=