Gazeta AgroNews Nr. 8
23 zostało oszacowane na 362 tys. ton, tj. o 14,9% w stosunku do stanu wyjściowego. Poziom produkcji po wycofaniu neonikotynoidów wynosiłby 2,06 mln ton. Wartość ubytku zbiorów można oszacować na 650 mln zł rocznie w skali kraju. Poziom i zmiany produkcji przedstawiono na rysunku 4. Jak można zauważyć, największe zmniejszenie zbiorów wystąpiłoby w przypadku gospodarstw największych. Byłoby to około 250 tys. ton nasion rzepaku mniej. Taki spadek produkcji (przy stałych cenach) znacząco mógłby się odbić na wynikach ekonomicznych gospodarstw. Przeciętna obserwowana w Polsce powierzchnia produkcji rzepaku w gospodarstwach prowadzących produkcję rzepaku i o powierzchni do 10 ha UR wynosiła 2,18 ha, w gospodarstwach o powierzchni 10‑50 ha było to średnio 5,91 ha, a w gospodarstwach o powierzchni powyżej 50 ha było to średnio 51,39 ha. Przy ustalonych dla sytuacji po wycofaniu neonikotynoidów plonów ubytek produkcji rzepaku wynosiłby od 1 do 20 ton (rys. 5). Biorąc pod uwagę zmiany wielkości produkcji oraz zakładając cenę rzepaku na poziomie 1800 zł/tonę potencjalne przychody gospodarstw (w przeliczeniu na 1 gospodarstwo) zmniejszyłyby się o około 1,5 tys. zł w gospodarstwach do 10 ha, o około 4 tys. zł w gospodarstwach 10‑50 ha i aż o 35 tys. zł w gospodarstwach powyżej 50 ha. Następnym elementem analizy było określenie zmian, jakie wycofanie środków z grupy neonikotynoidów powodowałoby w kosztach produkcji oraz w wartości przychodów i nadwyżek. W tym celu posłużono się kalkulacją nadwyżki bezpośredniej. Dla poszczególnych wariantów nasilenia występowania szkodników przygotowano odrębne kalkulacje. Punktem odniesienia jest kalkulacja uwzględniająca stan obecny, czyli możliwość zastosowania tych środków w produkcji. Na podstawie kalkulacji nadwyżki przygotowano kalkulacje różnicowe. Wyniki zestawiono w tabeli 1. Po wycofaniu neonikotynoidów skutki ekonomiczne dla gospodarstw zależą przede wszystkim od nasilenia występowania szkodników. Przy niskiej presji można spodziewać się braku wpływu na koszty i nadwyżkę. Możliwe Źródło* powyżej 50 ha 10-50 ha do 10 ha 67% 8% 25% Rysunek 3. Struktura powierzchni produkcji rzepaku w Polsce według grup obszarowych gospodarstw Kliknij, aby obejrzeć ekonomia
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=