Gazeta AgroNews Nr. 8
zawarte w uprawach uprawianych następczo, jak również o ryzyko dla innych niż pszczoły miodne owadów zapylających. Utrzymanie dotychczasowego statusu prawnego tych substancji mogłoby oznaczać dalszy spadek liczebności owadów zapylających, a co za tym idzie straty finansowe z powodu mniejszego plonowania roślin spowodowanego mniej intensywnym i mniej efektywnym zapylaniem. Warto wskazać, że raport nie uwzględnia tego faktu, a rola zapylania jest niezmiernie istotna – jest to tak istotny czynnik plonotwórczy, jak właściwa agrotechnika, nawożenie czy właśnie ochrona przed szkodnikami. Większość roślin, z wyjątkiem wiatropylnych, czyli około 80% gatunków do wydania owoców i nasion wymaga zapylenia przez owady. Wartość plonu uzyskiwana w Europie dzięki zapylaniu roślin szacowana jest przez organizacje ekologiczne na 15 mld euro rocznie. Redakcja: CWycofując z rynku szereg produktów pozbawia się rolników jedynych dostępnych metod ochrony (zaprawy do rzepaku, buraków, ziemniaków). Jakie alternatywne rozwiązania zaproponuje im Ministerstwo, czy zostawi rolników samym sobie? Krystyna Gurbiel: Z analiz Ministerstwa Rolnictwa wynika, że wejście w życie propozycji Komisji Europejskiej może utrudnić zapewnienie właściwej ochrony chemicznej przede wszystkim uprawy rzepaku i kukurydzy w Polsce. W chwili obecnej brak jest w Polsce dopuszczonych do obrotu innych środków ochrony roślin, które mogą zastąpić wycofywane substancje czynne z grupy neonikotynoidów w zakresie zwalczania takich szkodników rzepaku jak chowacz galasówek, śmietka kapuściana czy miniarka kapuściana. W zakresie preparatów dopuszczonych do ochrony uprawy kukurydzy, ewentualne wycofanie dotyczyłoby jednej zaprawy nasiennej, która w chwili obecnej dopuszczona jest do zwalczania pędraków, drutowców, ploniarki zbożówki oraz rolnic. Należy podkreślić, że propozycja Komisji nie przewiduje wprowadzania zakazu stosowania środków ochrony roślin zawierających ww. substancje czynne m.in. w uprawie zbóż ozimych, buraków cukrowych i pastewnych, ziemniaków, tytoniu, chmielu i pomidorów, 6 Temat numeru numer 08
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=