Gazeta AgroNews Nr.10
Zalecane zaprawy chronią wschody zbóż już w dawkach od 20, 50ml na 100kg ziarna, największa liczba zapraw polecana jest do stosowania w dawce 150, 200, 300ml, a najwyższe zalecane dawki omawianych środków to 400, 450, 750ml zaprawy na 100kg ziarna. W porównaniu do większości fungicydów stosowanych do oprysku są to dawki bardzo niskie, czyli można powiedzieć, że służy to środowisku naturalnemu, bo minimalne ilości s.cz. rozwiązują poważne problemy, które mogą występować w oziminach. Dodatkową zaletą niektórych zapraw (dwu-, trzyskładnikowych) jest to, że mogą one również ograniczać występowanie chorób porażających liście zbóż, takich jak np.: mączniak prawdziwy, septoriozy liści, rdza, rynchosporioza. Dzięki temu pszenica, jęczmień ozimy nawet wtedy, gdy przedłuża się oczekiwanie na zasiew na spoczynek zimowy są zdrowe i wolne od chorób liści, co poprawia ich zimotrwałość. Gdy ziarno zbóż jest niezaprawione trzeba w przypadku wielu chorób długo czekać na objawy wskazujące na takie zaniedbanie. Gdy pszenica, jęczmień się wykłoszą to dostrzega się zmienione kłosy, które zdradzają porażenie przez sprawców głowni i śnieci cuchnącej, czy gładkiej. W przypadku pasiastości liści jęczmienia widoczne są na początku kłoszenia na liściach początkowo chlorotyczne paski, które po pewnym czasie stają się brązowe i rozdzielają się tworząc rzemykowatość liści jęczmienia. Objawy takie widoczne są gdy jęczmień się kłosi. Dzięki wykonaniu zaprawienia i stosowaniu zaprawianego materiału siewnego problem obecności Śnieć cuchnąca pszenicy Głownia pyląca jęczmienia 26 NUMER 10 PRODUKCJA ROŚLINNA
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=