Gazeta AgroNews Nr.10
CHOROBA WARTOŚĆ Śniecie 1 zarodnik/ziarno Pleśń śniegowa zainfekowane 10% ziarna Septoria lub fuzaryjna zgorzel siewek zainfekowane 10% ziarna Głownia pyląca 0,5 % zainfekowanych zarodków Sporysz 3 fragmenty sporyszu na 500g ziarna Z pośród dostępnych na rynku zapraw najczęściej używane są te oznaczone symbolami : DS (proszek do stosowania w stanie suchym), WS (proszek do sporządzania zawiesiny wodnej), CS (zawiesina kapsuł w cieczy do rozcieńczania wodą) czy coraz częściej stosowane FS (płynny koncentrat). chorób zwalczanych w ten sposób jest prawie niewidoczny. Wystarczy 1 rok przerwy w stosowaniu zaprawiania, aby problem w kolejnych latach stał się zauważalny i stwarzał kłopoty w uprawie. W tabeli 1 podano cechy diagnostyczne niektórych chorób zbóż ograniczanych przez zaprawy, w tabeli 2 znajdują się przykłady zapraw zarejestrowanych do zaprawiania ziarna pszenicy ozimej oraz zakres ograniczanych przez nie chorób. W naszym kraju nie ma określonych progów szkodliwości, które wskazywać by mogły na potrzebę wykonania zaprawiania. Zabieg ten wykonuje się obligatoryjnie. W wielu krajach UE np. Wielkiej Brytanii określono progi, kiedy trzeba wykonać zabieg zaprawiania. W tabeli 3 podano te wartości progowe. PROF. DR HAB. MAREK KORBAS MGR INŻ. JAKUB DANIELEWICZ ZAKŁAD MIKOLOGII IOR–PIB W POZNANIU Tabela 3. Wartości progowe wskazujące na konieczność zaprawienia ziarna (Wielka Brytania/HGCA) Głownia pyląca pszenicy Głownia zwarta jęczmienia 29 PRODUKCJA ROŚLINNA
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=