Gazeta Agronews Nr.12

w ilości w miarę dokładnie odpowiadającej zapotrzebowaniu na dany sezon. Bo nie jest możliwe wykorzystanie takiego ziarna na cel inny niż siew. Natomiast przechowywanie takiego ziarna aż do przyszłego sezonu może być przyczyną obniżenia parametrów jakości siewnej. Dlatego jeśli mimo wszystko przechowujemy zaprawione ziarno do kolejnego sezonu to trzeba wówczas zbadać jego energię i siłę kiełkowania. Na ważność zaprawiania warto zwrócić uwagę w kontekście gęstości siewu. Generalnie normy siewu zbóż w naszym kraju stosuje się stosunkowo wysokie. W związku z tym na problem wypadania roślin w czasie wegetacji nie zwraca się zbyt wiele uwagi. Problem ten narasta w przypadku, gdy normy siewu są stosunkowo małe. W takich wypadkach wypadnięcie nawet niewielkiego odsetka roślin może powodować niekorzystne przerzedzenia łanu warunkujące niedostateczną ilość kłosów na jednostce powierzchni a tym samym istotnie obniżony plon. Trzeba wiedzieć, że niektóre zaprawy Zaprawianie materiału siewnego jest pierwszym zabiegiem ochrony przeciwgrzybowej, z którego rezygnacja może powodować nie tylko obniżenie plonu ziarna ale także drastyczne obniżenie jego jakości. g niekwalifikowany kwalifikowany 35 40 45 30 20 25 5 10 15 0 Niezaprawiany Zaprawiany Rys. 3. Wpływ zaprawiania ziarna kwalifikowanego i niekwalifikowanego na masę 1000 ziaren pszenicy jarej (Grabiński, Mazurek). 30 NUMER 12 PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=