Gazeta Agronews Nr.13

certyfikacja produkcji rolnej. W świecie funkcjonuje już ponad 400 certyfikatów dotyczących produkcji żywności. Metody produkcji żywności, które godzą odpowiednią jej ilość i jakość z wymaganiami społecznymi, etycznymi i bez niszczenia środowiska przyrodniczego w procesie produkcji oraz zapewniające godziwe wynagrodzenie dla rolnika i jego rodziny nazywamy rolnictwem zrównoważonym. Zadania jakie stoją przed rolnikiem realizującym zasady rolnictwa zrównoważonego to: n produkcja zdrowej i bezpiecznej żywności n produkcja żywności w cenach akceptowanych przez jej konsumentów n zabezpieczenie godziwego wynagrodzenia dla siebie i swojej rodziny n stworzenie odpowiednich warunków pracy i płacy dla osób współpracujących, w tym pracownikom gospodarstw rolnych n szanowanie zasobów naturalnych wykorzystywanych w procesie produkcji n zapewnienie dobrego traktowania zwierząt gospodarskich n stymulowanie rozwoju lokalnych społeczności n tworzenie miejsc pracy w obszarach wiejskich 21 PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=