Gazeta Agronews Nr.13

Konieczność rozwoju rolnictwa zrównoważonego staje się normą i znajduje to wyraz w zapisach dyrektyw unijnych wymuszających większą dbałość o środowisko naturalne w procesie produkcji rolnej, której przykładem jest obowiązująca od 1 stycznia 2014 dyrektywa 2009/128/WE mówiąca o integrowanej ochronie roślin. We wszystkich krajach Unii, w tym w Polsce powstały krajowe programy zrównoważonego rozwoju społecznego. Przewiduje się w nich większą uwagę przykładać do odpowiedzialnego wykorzystywania zasobów naturalnych w procesie produkcji, w tym produkcji rolnej. Oprócz wzrostu produkcji żywności należy zwrócić uwagę na jej jakość i dystrybucję. Już obecnie produkujemy dwa razy więcej kalorii niż potrzebne jest dla wyżywienia ludności świata. Jednak niedoskonała dystrybucja żywności i jej marnotrawstwo w ilości około 1,3 mld ton rocznie powoduje presję na rolnikach i innych uczestnikach łańcucha żywnościowego do intensyfikacji produkcji. Ocenia się, że marnotrawiona jest blisko połowa tego co produkują rolnicy. Na rolnikach spoczywa odpowiedzialność ochrony użytkowanych przez siebie gruntów ornych. Wraz z innymi podmiotami na rynku rolnicy tworzą łańcuch odpowiedzialności. Ogniwami tego łańcucha są oprócz rolników producenci środków produkcji np. nasion, nawozów, środków ochrony roślin, maszyn i ich dystrybutorzy. Są nimi także odbiorcy płodów rolnych, przemysł przetwórczy, handel, a w końcu my wszyscy konsumenci żywności. Każde z tych ogniw ma swą w nim rolę do spełnienia i powinno poczuwać się do odpowiedzialności za wynik końcowy jakim będzie wyżywienie 9 mld ludzi w 2050 roku. Rozpowszechnienie metod rolnictwa zrównoważonego przekracza możliwości poszczególnych przedstawicieli czy całych branż żywnościowego łańcucha odpowiedzialności. Punktem wyjścia musi być obudzenie świadomości o konieczności zweryfikowania dotychczasowych metod produkcji żywności. Rozwój rolnictwa zrównoważonego jest zadaniem dla nas wszystkich tj. producentów i konsumentów żywności. DARIUSZ RUTKOWSKI KOORDYNATOR PROJEKTU „ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE” Konieczność rozwoju rolnictwa zrównoważonego staje się normą i znajduje to wyraz w zapisach dyrektyw unijnych wymuszających większą dbałość o środowisko naturalne w procesie produkcji rolnej, której przykładem jest obowiązująca od 1 stycznia 2014 dyrektywa 2009/128/ WE mówiąca o integrowanej ochronie roślin. 22 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 13

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=