Gazeta Agronews Nr.14
Wyróżnia się zgorzel przedwschodową, gdy grzyby porażają kiełkujące ziarniaki oraz zgorzel powschodową porażającą siewki i młode rośliny. Pierwotnym źródłem porażenia jest zwykle zainfekowana gleba, resztki pożniwne kukurydzy (na monokulturach) lub materiał siewny. Rozwojowi choroby sprzyja zbyt głęboki siew, a także siew wykonany w słabo ogrzaną glebę. Z silniejszym wystąpieniem zgorzeli siewek można spotkać się w latach o chłodnych i deszczowych wiosnach, gdy kiełkowanie ziarniaków jest wydłużone w czasie, a rozwój siewek spowolniony. W tym czasie patogeny mają wystarczająco dużo czasu aby silniej uszkodzić tkanki. Jako pierwsze infekują zwykle rośliny grzyby z rodzaju Phytium, które dobrze rozwijają się w warunkach niższych temperatur. Z chwilą wzrostu temperatury silnie rozwijają się grzyby z rodzaju Fusarium. Patogeny rozwijają się na zewnątrz i wewnątrz tkanek. Objawy chorobowe na ziarniakach to różnego rodzaju brunatne plamy na okrywie owocowo- nasiennej. Jeżeli kiełek zdąży wyrosnąć, wówczas również i na nim można dostrzec przebarwienia. Przy wystąpieniu zgorzeli przedwschodowej nie następują wschody, a w łanie widoczne są puste place. Przy zgorzeli powschodowej, u siewek i młodych roślin można zaobserwować na korzeniach i na podstawie łodygi żółtawe, a później brunatniejące plamy, stopniowo przechodzące w czerniejące smugi. Ponadto dochodzi do silnego przewężenia szyjki korzeniowej prowadzącego zwykle do zamarcia całej rośliny. Niekiedy zdarza się tak, że roślina opanowana przez zgorzel siewek nie zamiera lecz rośnie dalej, niemniej w późniejszym okresie jest opanowywana przez zgniliznę korzeni i zgorzel podstawy łodygi. Głownia kukurydzy (guzowata) – rozwija się w następstwie porażenia roślin przez grzyb Ustilago maydis , którego zarodniki przetrwalnikowe zachowują zdolność do infekcji przez okres 2–3 lat. Pierwotnym źródłem porażenia roślin jest gleba, resztki pożniwne kukurydzy (na monokulturach) lub zainfekowany materiał siewny. Rozprzestrzenianiu się patogena sprzyjają uszkodzenia tkanek powodowane przez zabiegi agrotechniczne, czynniki pogodowe Głownia kukurydzy na kolbie (fot. P. Bereś) Głownia kukurydzy na wiesze (fot. P. Bereś) 13 PRODUKCJA ROŚLINNA
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=