Gazeta Agronews Nr.14

Z uwagi na to, że w warunkach sprzyjających rozwojowi patogenów mogą one doprowadzić do poważnych strat w wysokości i jakości plonów kukurydzy, w szczególności, gdy nałoży się na siebie szkodliwość kilku chorób, stąd też konieczne staje się poodejmowanie działań ograniczających liczny pojaw tej grupy agrofagów. W związku z wejściem w życie od stycznia 2014 roku przepisów nakazujących stosowanie do zwalczania agrofagów integrowanej ochrony roślin, stąd też pierwszeństwo użycia w ochronie kukurydzy przed chorobami mają metody niechemiczne: agrotechniczna i hodowlana. W metodach agrotechnicznych bardzo ważną rolę w ograniczaniu szkodliwości chorób odgrywa właściwy dobór stanowiska pod uprawę , które wpływa na ogólną kondycję roślin. Należy więc pod siew przeznaczać te pola, które warunkują roślinom prawidłowy rozwój. Z uwagi na to, że większość patogenów zimuje w glebie lub resztkach pożniwnych kukurydzy, w związku z czym wskazane jest zastosowanie płodozmianu , obejmującego co najmniej 2–3 letnią przerwę w uprawie kukurydzy na tym samym polu. Migrację niektórych patogenów z innych roślin żywicielskich może ograniczyć izolacja przestrzenna . Zaleca się zwłaszcza izolację od ubiegłorocznych pól pokukurydzianych, na których zgromadzony jest materiał infekcyjny wielu chorób. Część zgromadzonych w glebie patogenów można unieszkodliwić za pomocą zabiegów mechanicznych gleby m.in . bronowaniem, agregatem uprawowym, orką jesienną. W celu ograniczenia licznego pojawu niektórych grzybów chorobotwórczych zaleca się dobierać do uprawy odmiany mniej podatne na porażenie. Jest to tak zwana metoda hodowlana. Na rynku można znaleźć mieszańce słabiej uszkadzane m.in . przez głownię kukurydzy, fuzariozę kolb oraz zgniliznę korzeni i zgorzel podstawy łodygi. Informacje na temat podatności odmian można znaleźć w materiałach COBORU, a także w katalogach firm hodowlanych lub dystrybutorów nasion. Przeprowadzając siew należy zwrócić uwagę na jego głębokość, a także termin wykonania. Żółta plamistość liści - porażona roślina (fot. P. Bereś) Żółta plamistość liści kukurydzy (fot. P. Bereś) 19 PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=