Gazeta Agronews Nr.14
str.1, z późn. zm.), w którym określone zostały wytyczne dotyczące bezpieczeństwa żywności i pasz, 6) rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 432), 7) rozporządzenia (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. dotyczącego możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniającego dyrektywę 2001/18/WE (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 24; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 455). Rozporządzenia ww., a w szczególności rozporządzenie nr 178/2002 oraz nr 183/2005 nakładają na każdy podmiot działający na rynku pasz odpowiedzialność za produkcję i wprowadzenie do obrotu bezpiecznych pasz. 2. Jakie są wymogi w zakresie bezpieczeństwa pasz? Zgodnie z przepisami ustawy o paszach, która ma na względzie ochronę zdrowia ludzi i zwierząt, ochronę środowiska oraz zapewnienie właściwej jakości produktów pochodzenia zwierzęcego, a także przepisami rozporządzeń WE wprowadzonymi do krajowego porządku prawnego, podmioty działające na rynku pasz tzn. zarówno podmioty wytwarzające pasze jak i wprowadzający je do obrotu powinny zapewnić: – aby pasze spełniały wymagania określone właściwymi wymogami prawa żywnościowego na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, oraz – kontrolowanie i przestrzegania tych wymogów. W związku z powyższym pasza, która jest niebezpieczna nie może być wprowadzana do obrotu, ani nie może mieć zastosowania w żywieniu zwierząt. 3. Pasza niebezpieczna, czyli jaka? Pasza jest uznana za niebezpieczną do wykorzystania zgodnie z jej przeznaczeniem, jeżeli ma negatywne skutki dla zdrowia ludzi lub zwierząt i powoduje, że spożywanie żywności uzyskanej ze zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności z jej użyciem jest niebezpieczne dla ludzi. W świetle powyższego zgodnie z art. 15 ustawy o paszach zabrania się wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu m.in .: • substancji i produktów szkodliwie wpływających na zdrowie zwierząt, jakość produktów pochodzenia zwierzęcego lub środowisko, zwanych „substancjami zabronionymi” – wykaz substancji zabronionych określony jest w załączniku III do rozporządzenia nr 767/2009, • pasz zawierających „substancje niepożądane” w ilości przekraczającej ich dopuszczalną zawartość – szczegółowy wykaz tych substancji wraz z określeniem dopuszczalnych ich zawartości w paszach określa rozporządzenie MRiRW z dnia z dnia 6 lutego 2012 r. w sprawie zawartości substancji niepożądanych w paszach (Dz. U. 2014. 206 j.t.), • pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego – zakaz ten ma obowiązywać z dniem 1 stycznia 2017 r. 4. Co reguluje ogólne zasad higieny pasz? Zagadnienia dotyczące ogólnych zasad higieny pasz, warunków zapewniających możliwość prześledzenia drogi paszy, oraz warunków rejestracji oraz zatwierdzania zakładów Pasza jest uznana za niebezpieczną do wykorzystania zgodnie z jej przeznaczeniem, jeżeli ma negatywne skutki dla zdrowia ludzi lub zwierząt i powoduje, że spożywanie żywności uzyskanej ze zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności z jej użyciem jest niebezpieczne dla ludzi. 33 PRODUKCJA ZWIERZĘCA
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=