Gazeta Agronews Nr.14
rzepakowej główny wpływ ma wzrost produkcji krajowej. Szacuje się, że zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w sezonie 2013/14 wyniesie ok. 3,30 mln ton, wobec 3,42 mln ton w sezonie 2012/13 i 3,63 mln ton przed dwoma sezonami. Ograniczenie zużycia surowców wysokobiałkowych w dwóch ostatnich sezonach jest konsekwencją utrzymującej się tendencji spadkowej w chowie trzody oraz podrożenia komponentów wysokobiałkowych w relacji do zbóż, w tym zwłaszcza względem kukurydzy, której wykorzystanie na pasze w tym okresie wzrosło. Według wstępnych prognoz zużycie surowców wysokobiałkowych w sezonie 2014/15 może wynieść ok. 3,5 mln ton i być o ok. 5% większe niż w sezonie 2013/14. Prognozuje się ok. 5% wzrost importu i wykorzystania śrut oleistych. Ewentualny wzrost produkcji strączkowych pastewnych również umożliwi zwiększenie ich zużycia. W kwestii wprowadzenia 35 PRODUKCJA ZWIERZĘCA
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=