Gazeta Agronews Nr.14

uwzględnieniu aspektów ekonomicznych, żywieniowych oraz prośrodowiskowych, w ramach, którego realizowany jest program wieloletni o charakterze naukowo -wdrożeniowym „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach”. W celu zmniejszenia importu białka paszowego (głównie poekstrakcyjnej śruty sojowej), o około 50% w wyniku zwiększenia wartości biologicznej i użytkowej białka roślinnego pochodzącego z rodzimych surowców, na podstawie Uchwały Nr 149/2011 Rady Ministrów z dnia 9 sierpnia 2011 r. realizowany jest wieloletni program „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach”. Program realizowany jest w latach 2011 – 2015. Program ten ma charakter badawczo – wdrożeniowy, którego celem jest przyczynienie się do zwiększenia powierzchni uprawy rodzimych gatunków roślin strączkowych i motylkowatych drobnonasiennych oraz wykorzystania plonu w produkcji pasz dla zwierząt monogastrycznych i przeżuwaczy jako alternatywy do importowanej śruty sojowej, uwzględniając efekty jakościowe i ekonomiczne. Realizacja Programu opiera się na następujących priorytetach: 1) zwiększenie stabilności i jakości plonu wysokobiałkowych roślin strączkowych; 2) nowe trendy w agrotechnice roślin strączkowych i sposoby zwiększania opłacalności uprawy; 3) krajowe źródła białka roślinnego w żywieniu zwierząt monogastrycznych; 4) ekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji, infrastruktury rynku i systemu obrotu, a także opłacalności wykorzystania roślin strączkowych na cele paszowe w Polsce, 5) produkcja wysokiej jakości pasz z trwałych użytków zielonych. Dodatkową informacją istotną z punktu widzenia poszukiwania źródeł białka roślinnego alternatywnego dla soi GMO a wraz z tym dla rynku paszowego jest podpisanie 17 stycznia 2014 r. przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi deklaracji „Soja Naddunajska”. Jej celem jest zapewnienie w Europie zaopatrzenia w białko roślinne wysokiej jakości, spełniające wymagania europejskiego rynku i rolnictwa jako odpowiedź na wzrastający popyt konsumentów na produkty żywnościowe, oparte na soi niemodyfikowanej genetycznie. 7. Co dalej z moratorium w sprawie zakazu wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych. Zagadnienie dotyczące pasz genetycznie zmodyfikowanych regulują, w szczególności, przepisy rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003 str. 1; Dz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, 432). Przepisy te stanowią, że genetycznie zmodyfikowany organizm do użytku paszowego, pasza zawierająca lub składająca się z GMO, pasza wyprodukowana z GMO nie mogą być wprowadzane do obrotu, przetwarzane lub stosowane w żywieniu zwierząt jeśli nie zostało wydane stosowne zezwolenie Komisji Europejskiej. Warunkiem uzyskania zezwolenia jest przeprowadzenie całego szeregu niezależnych badań potwierdzających bezpieczeństwo takich pasz. GMO dopuszczone przez Komisję Europejską do obrotu jako pasza zostaje wpisane do Wspólnotowego Rejestru Genetycznie Zmodyfikowanej Żywności i Paszy i wówczas może już być przedmiotem obrotu na rynku Unii Europejskiej. Wyniki badań przeprowadzanych w krajowych jednostkach naukowo-badawczych, umożliwiać będą podjęcie prawidłowej decyzji odnośnie przesunięcia terminu wejścia w życie zakazu lub jego uchylenia. MARTA NOWAK-WOŹNICA REDAKCJA AGRONEWS Ograniczenie zużycia surowców wysokobiałkowych w dwóch ostatnich sezonach jest konsekwencją utrzymującej się tendencji spadkowej w chowie trzody oraz podrożenia komponentów wysokobiałkowych w relacji do zbóż, w tym zwłaszcza względem kukurydzy, której wykorzystanie na pasze w tym okresie wzrosło. 37 PRODUKCJA ZWIERZĘCA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=