Gazeta Agronews Nr.14
dniu podajemy w iniekcji preparaty żelazowe. W tym samym okresie wykonujemy także kastracje knurków. Zabieg ten wykonywany w tym okresie przy wysokiej odporności biernej (matczynej) wpływa korzystnie na szybkie gojenie ran. Warunkiem zachowania dobrego stanu zdrowia jest zapewnienie prosiętom optymalnych warunków środowiskowych, dostępu do świeżej, czystej wody oraz podawania jak najwcześniej specjalistycznych pasz typu superprestarter. Dokarmianie prosiąt w okresie ssania przyzwyczaja je do pobrania i trawienia paszy stałej i jednocześnie stymuluje przewód pokarmowy do trawienia roślinnych składników pokarmowych paszy. Taki trening paszą pozwala w sposób bardzo łagodny przejść z mleka na paszę stałą, co w konsekwencji ułatwia odsadzenie, ogranicza także zahamowanie wzrostu i upadki prosiąt. Postępowanie z prosiętami w okresie odsadzenia Okres odsadzenia prosiąt to czas dużych zmian w ich życiu. Prosiętom towarzyszy duży stres związany ze zmianą środowiska, przejście z żywienia mlekiem lochy na pasze stałe, czy łączenia w grupy. Optymalnym okresem, w którym odsadzamy prosięta jest 28 dzień ich życia i osiągnięcie wagi 8 kg. W tym wieku i przy tej wadze prosięta przenoszone są do odchowalni, w której powinna panować temperatura w granicach 27 o C i wilgotność powietrza 50-60 %. Temperatura w kolejnych tygodniach powinna być obniżana o 1 o C . Wysokość temperatury w pomieszczeniach dla prosiąt zależy od masy ciała zwierząt, typu podłogi, jakości paszy i wilgotności powietrza. Prosięta utrzymywane na rusztach powinny mieć temperaturę wyższą o 2-3 o C w stosunku do prosiąt utrzymywanych na słomie. Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem jest zapewnienie prosiętom odpowiedniej wielkości powierzchni kojca. Na jedno zwierzę powinniśmy przeznaczyć około 0,3 m 2 posadzki kojca. W kojcu nie powinna też być utrzymywana zbyt liczna grupa zwierząt. Idealnie by było jeżeli cały miot byłby przenoszony do jednego kojca i w takiej grupie dorastał do końca tuczu. Jeżeli grupujemy prosięta z kilku miotów to pamiętajmy o łączeniu prosiąt w jednakowych wagach i wielkościach, a także nie przesadzajmy z ich liczebnością. Obsada kojca w systemie rusztowym nie powinna przekraczać 40 sztuk, a na głębokiej ściółce 100-150 sztuk. Zwierzęta powinny mieć wystarczającą ilość miejsca przy korycie, która powinna wynosić w pierwszych 10-ciu dniach życia około 7 cm na jedno prosię. Jest to bardzo istotne ze względu na to, że prosięta są przyzwyczajone jeść i pić jednocześnie. Paszę należy zadawać kilka razy w ciągu doby w małych ilościach. W celu poprawy smakowitości paszy można ją mieszać ze słodzikami, substancjami aromatyzującymi, czy mączką rybną. Podawana pasza dla prosiąt to profesjonalnie przygotowany prestarter, który powinien zawierać w 1 kg paszy:16Mj energii strawnej, 20-21% białka oraz 1,6% lizyny, jak również odpowiednią ilość witamin i soli mineralnych. Poziom włókna w paszy dla prosiąt nie powinien przekraczać 3,5%. W skład prestarteru powinny wchodzić: ekstrudowane ziarna zbóż, preparaty mlekopochodne i mlekozastępcze, mączka rybna, glukoza, witaminy, zakwaszacze i substancje zapachowe. Prosiętom powinniśmy również zapewnić stały dostęp do świeżej i czystej wody, regularnie kontrolowanej pod Podawana pasza dla prosiąt to profesjonalnie przygotowany prestarter, który powinien zawierać w 1 kg paszy:16Mj energii strawnej, 20-21 % białka oraz 1,6% lizyny, jak również odpowiednią ilość witamin i soli mineralnych. 40 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 14
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=