Gazeta Agronews Nr.14

Współczesny magazyn rolniczy przyjmujący surowce zbierane kombajnem powinien uwzględniać specyfikę biologicznie czynnych surowców, musi zapewnić prowadzenie procesów technologicznych nie spotykanych podczas przechowywania np. produktów przemysłowych. Z tego powodu rolnicy w sposób szczególny i świadomy muszą prowadzić tak proces magazynowania, aby ograniczyć poziom zmian biologicznych ziarna. W szczególności powinni zwrócić uwagę na to, aby: • gromadzić i magazynować ziarno mokre przez nie więcej niż kilka godzin, po czym suszyć i schładzać do wymaganej wilgotności i temperatury, • chronić składowane ziarno przed wodą gruntową, opadami deszczu, ptakami i gryzoniami, • ograniczyć do minimum wahania temperatury ziarna w czasie transportu, • monitorować poziom wilgotności i temperatury ziarna w silosie, • możliwie często przewietrzać ziarno w trakcie magazynowania w celu wyrównania wilgotności i temperatury, • nieuzasadniony wzrost temperatury (samozagrzewanie) ziarna o 2-3°C może być sygnałem o wzroście zagrożenia mikrobiologicznego – konieczna jest wtedy analiza próbki, • obniżyć poziom występowania owadów lub grzybów w trakcie przechowywania poprzez wcześniejsze użycie rejestrowanego środka owadobójczego lub grzybobójczego, • prowadzić dokumentację z przeprowadzanych zabiegów i pomiarów (wilgotność, temperatura powietrza i ziarna). Taka informacja jest przydatna w celu wyjaśnienia przyczyn wzrostu zagrożenia mikrobiologicznego i pomaga zapobiegać im w przyszłości. DR INŻ. LESŁAW JANOWICZ EKSPERT POLSKIEGO ZWIĄZKU PRODUCENTÓW ROŚLIN ZBOŻOWYCH 48 TECHNOLOGIA ROLNA NUMER 14 ZADBAJ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=