Gazeta Agronews Nr.15
W ratowanie polskich jabłek zaangażowała się również Polska ambasada w Waszyngtonie. Placówka przygotowuje się do rozpoczęcia kampanii na rzecz otworzenia amerykańskiego rynku dla jabłek, których nie chce już Rosja. Ambasador Ryszard Schnepf apeluje do Amerykanów, aby wsparli inicjatywę. Problem z papryką W obecnej sytuacji największy problem zaczynają stanowić produkty bardzo wrażliwe, jak np. kapusta i papryka, których nie da się dłużej przechowywać. – Te produkty będą musiały być zdjęte z rynku i trzeba będzie je biodegradować – mówi minister Sawicki. Poszkodowani rolnicy liczą na rekompensaty i przywołują analogiczną sytuację, która miała miejsce w 2008 roku. Wówczas to z powodu wykrycia bakterii Escherichia coli drastycznie spadła sprzedaż ogórków, sałaty i pomidorów, a część warzyw trzeba było wycofać z rynku. Wtedy odszkodowania wypłaciła rolnikom Agencja Rynku Rolnego. By pomóc unijnym rolnikom poradzić sobie ze skutkami rosyjskiego embarga, Komisja Europejska uruchomiła nadzwyczajny system wsparcia dla producentów owoców i warzyw. W ramach tych działań KE przeznaczyła 125 mln euro na rekompensaty za wycofanie z rynku niektórych szybko psujących się owoców i warzyw. Kolejne 33 mln euro zostało odblokowane na pomoc dla rynku brzoskwiń i nektarynek. Komisja poinformowała również, że dodatkowe 30 mln euro zostanie udostępnione w celu wzmocnienia programów promocji na rynkach krajów trzecich, począwszy od roku 2015. Jednak na początku września KE zawiesiła wsparcie dla sektora szybko psujących się owoców i warzyw, gdyż wstępne wnioski o rekompensaty przekroczyły poziom 125 mln euro, a niektóre wnioski budziły zastrzeżenia. KAMILA SZAŁAJ Tabela 3. POLSKI EKSPORT WARZYW DO ROSJI (W TYS. EURO) Pomidory świeże 42 650 Kapusta, kalafiory, kalarepa 23 578 Marchew, rzepak, buraki, seler 5065 Ogórki świeże 4 451 Cebula, czosnek, szalotka, pory 2320 Sałata, cykoria 1271 Ziemniaki świeże 369 Inne świeże warzywa 48 655 Źródło: bip.minrol.gov.pl Tabela 4. POLSKI EKSPORT OWOCÓW DO ROSJI (W TYS. EURO) Jabłka, gruszki i pigwy, świeże 273 437 Winogrona, świeże lub suszone 4 973 Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże 20 369 Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami) 20 369 Inne świeże owoce 13 564 Źródło: bip.minrol.gov.pl Tabela 5. EKSPORT POLSKICH PRODUKTÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH DO ROSJI W 2013 ROKU - NAJWAŻNIEJSZE TOWARY (W MLN EURO) Jabłka, gruszki i pigwy, świeże 273,4 Sery i twarog 107,3 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone 99,4 Inne warzywa świeże lub chłodzone 48,7 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao 45,4 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione 45,3 Pomidory świeże lub chłodzone 42,7 Warzywa niegotowane lub gotowane na parze, zamrożone 42,4 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane, mrożone 38,7 Chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka 33,4 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska 23,6 Źródło: bip.minrol.gov.pl 29 TECHNOLOGIA ROLNA
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=